Welcome to Sophie Dijkgraaff   Click to listen highlighted text! Welcome to Sophie Dijkgraaff Powered By GSpeech

Polder

Zodra ik het product voor het eerst onder ogen kreeg dacht ik: kopen! Uiterst handig toch, zo’n apparaat dat altijd de weg weet. Nou ja, voor wie niet eigenwijs is. Want ook al is de TomTom zo geprogrammeerd dat het me feilloos van A naar B voert, ik denk het vaak beter te weten. Resultaat? Afspraakjes moeten regelmatig even (lees: een uurtje of wat) wachten op mijn aankomst. Tommy had weer gelijk!

Lees meer...

Gluren

Laat ik er niet omheen draaien; mijn lichaam raakt in verval. Zo is het een heel gedoe om ’s morgens uit mijn bed te kruipen want ó, ó wat voel ik m’n rug. Sta ik eenmaal op twee benen dan moet ik rennen naar de wc want mijn blaas is ook niet meer wat het geweest is. Volgens de dokter, die ik onlangs sprak, zijn het normale kwalen die passen bij mijn leeftijd. ‘Misschien helpt het als u naar de sportschool gaat,’ kreeg ik mee als advies.

Lees meer...

Spokie

Was u ook zo vertederd door het gebaar van Nederland richting Rudi Lubbers? Voor de lezers die nu denken: ‘Eh, wie was dat ook alweer?’ Rudi Lubbers is een voormalig bokser die tweemaal deelnam aan de Olympische Spelen. Zijn bokswedstrijd tegen Muhammed Ali (1973) leverde hem eeuwige roem op. Deze vergeten boksheld werd door de journalisten van Andere Tijden Sport opgespoord in Bulgarije waar hij met zijn partner en twintig honden een zwervend bestaan leidt.

Lees meer...

Fabel

Afgelopen maandag zag ik hem voor het eerst: de Supermaan alias Bloedmaan, Wolfmaan of om kort te gaan, de Superbloedwolfmaan. Eerder maakte ik me er niet zo druk over, een maan is een maan, tot ik maandagmorgen de lamellen opendeed en mijn oog viel op een wonderschone roodstralende bolMede door de wetenschap dat Blue Monday op de agenda stond prijsde ik mezelf gelukkig. De dag was in ieder geval goed begonnen.

Lees meer...

Warenonderzoek

Al gehoord of gezien, de nieuwste rage overgewaaid uit Amerika? ‘t Bericht was afgelopen maandag op tv en bij het zien beleefde ik een moment van stomme verbazing. Na bijgekomen te zijn kreeg ik een visioen van mijn persoontje onder de douche met een sinaasappel waarvan het sap langs mijn kin loopt waardoor ik de meest hemelse ervaring opdoe die ik ooit zal krijgen…

Lees meer...

Taboe

Volgens de voorspellingen van de weerspecialisten staat er een stormachtig weekend voor de deur. Geen haar op m’n hoofd die dan wilde plannen maakt om er eens lekker tussenuit te gaan. Welnee, dat soort weersomstandigheden vraagt om een bank, een kop thee en een stapel tijdschriften die me inspireren dit voorjaar eens meer te doen dan schrobben en boenen. Ook magazines die beloven me te gaan helpen om de meest verrukkelijke gerechten op tafel te toveren lees ik van voor naar achter en terug. Tot slot verleidde een vrouwenblad me afgelopen week tot aankoop door een nieuwsgierig makende aankondiging: ‘Iedereen liegt over sex. We lachen liever dan we neuken’. O ja?

Lees meer...

Post

Op de kaarten hangend aan mijn keukendeur staan de gebruikelijke wensen: een gelukkig en gezond en liefdevol en succesvol 2019. Toch jammer dat het versturen van Kerst-en nieuwjaarskaarten steeds minder in zwang is. Zo vlogen er eind 2018 weer minder mijn brievenbus in dan het jaar daarvoor. Teleurstellend want ondanks de bomenkap, het stijgende CO2 gehalte, het bestaan van e-mail en WhatsApp wil ik in december graag ouderwets verrast worden met tastbare nieuwjaarswensen.

Lees meer...

Brief

Zo vlak voor de Kerst ga ik mijn lezers natuurlijk niet vervelen door de brief van onze Mark - afgelopen week te lezen in alle landelijke kranten - te ontleden en te bekritiseren. Welnee, een man die Nederland ziet als een breekbaar vaasje heeft mij net iets te veel fantasie. Beeldspraak is leuk maar dat moet het wel blijven.

Lees meer...

Illusie

De emo-kerstcommercials vliegen ons weer om de oren. Gezien? Beau van Erven Dorens die, gestoken in een goudkleurig colbert, goedgehumeurd het eten voor zijn dispuutgenoten opdient? Frank Lammers die zich in een Noorse trui – overigens een mooier exemplaar dan die van Japie uit Boer zoekt Vrouw – dwars door een sneeuwbui zingend naar de Jumbo begeeft? Plus maakt het wel heel bont, daar schuwen ze zelfs de opstanding van een dode oma niet om ons te laten kopen, kopen, kopen. En Appie?

Lees meer...

De druppel

De gele veiligheidshesjes hebben na protesten in Frankrijk een nieuwe betekenis gekregen. Les gillets jaunes, dienen vandaag de dag als teken van verzet tegen het regeringsbeleid. Bij aanvang een vreedzaam protest maar al gauw omgeslagen tot een harde strijd waarbij vernieling, mishandeling en plunderingen niet geschuwd worden. Militairen werden afgelopen weekend ingeschakeld om de activisten, die onder andere huishielden op de Champs-Élysées en rond het historische monument de Arc de Triomphe, een halt toe te roepen.

Lees meer...

Prachtig verrot

Waar zouden wij zijn zonder journalisten? Neem nu de verslaggevers van de NOS. Niet alleen staan ze in weer en wind langs snelwegen waar een kilometerslange file staat of voor een huis waar zojuist een dode is aangetroffen – alsof we anders de berichtgeving niet geloven – nee ze doen ook het nodige speurwerk. En dat is goed. Anders hadden we waarschijnlijk van het meest recente schandaal niets gehoord.

Lees meer...

Potje piesen

‘Zo die zit, hier heeft u een potje.’ Omdat mijn linker arm op de armleuning van de bloedprikstoel ligt, pak ik het potje met mijn rechterhand aan.
‘De wc is bij de balie.’ Ondertussen word ik van de méga naald in mijn arm verlost.
‘Ik hoef niet.’
‘Wat vervelend nou. En als u de kraan op het toilet aanzet, helpt dat?’
‘Uit ervaring kan ik u vertellen dat stromend water geen énkele invloed heeft op mijn blaas. Ik ga wel een stukje lopen en als ik ben geweest kom ik terug. Oké?’
‘Niet te lang wachten hoor!’ De broeder windt een stuk verband op mijn wond en wenst me nog een prettige dag. Ik hem ook.

Lees meer...

Reünie

We doen het eenmaal in de vijf, zes jaar. Een neven- en nichtenreünie. Ditmaal was het verzamelpunt in het centrum van Amersfoort bij De Vier Broers. Ik snap die keuze wel, achter de naam van het etablissement staat: Beer & Grill. Als er één familie is waarvan de leden dól zijn op bier en vlees is het de onze wel. Trouwens, taart en koffie en borrelhapjes en wijn slaan we ook niet af. Gelukkig was ‘t er allemaal.

Lees meer...

Dekseltje

‘In die tijd was ik totaal niet geïnteresseerd in mannen met pak maar in mannen binnen handbereik.’ Deze zin stond vorige week in mijn column over het afscheid van Wim Kok. Had ik ‘m maar nooit uitgetikt. Bijna alle reacties die vol ijver mijn kant op werden gedirigeerd gingen niet over de voormalige minister-president maar over mijn mannen.

Lees meer...

Afscheid

Voortbordurend op het einde van mijn vorige column heb ik toch echt het idee dat de ouderdom met rasse schreden dichterbij komt. Voor wie nu gelijk op het toetsenbord wil gaan rammen om mij een hart onder de riem te steken, niet doen. Mijn spiegel boort uw goede bedoelingen met één blik de grond in. Dat pokkeding is niet te foppen. Ondanks jarenlang smeren met anti-rimpelcrèmes – voor dat geld had ik met gemak een snelle bolide kunnen kopen… of een huis met een riante tuin… – krijgt mijn gezicht met de dag meer en meer karakter. Of dat nog niet genoeg is vallen er steeds meer mensen die ik ken om. Op die manier word ik er dus ook nog even fijntjes aan herinnerd dat alles eindig is.

Lees meer...

Reislustig

Eindelijk krijgen de televisiemakers het door. De jeugd heeft de toekomst, de ouderen zeeën van tijd. En die tijd moet gevuld worden. Zodoende zien we sinds een paar weken vier Nederlandse tv-iconen van vroeger, Willibrord Frequin (76), Gerard Cox (78), Peter Faber (74) en Barrie Stevens (74) – geen jong mens weet over wie ik het heb … – op het beeld door Zuidoost-Azië rennen. Nou ja, wandelen is beter geschreven. Om het een en ander appetijtelijk te maken voor degene die vóór de beeldbuis de tijd doden, heeft RTL de beeldschone Olcay Gulsen meegestuurd. Zij leidt de mannen van A naar B, luistert naar verhalen van ooit, troost bij plotselinge aanvallen van traanbuis-incontinentie en geeft zwemles aan Barrie. Het laatste sluit mooi aan bij de titel van het reisprogramma: Beter Laat Dan Nooit.

Lees meer...

Lijpe Sophietje

Dat had ‘kereltje Pechtold’ toch maar mooi voor elkaar. Vriend en vijand werden verrast door zijn plotsklaps vertrek uit de Tweede Kamer. Alleen Vrij Nederland was, sinds juni van dit jaar, op de hoogte van het toen nog aanstaande vertrek. Chapeau! Ik wist niet dat er nog mensen waren die de betekenis kennen van het woord ‘geheim’. Misschien kan VN verslaggever Thijs Broer onze minister-president en zijn kornuiten eens vertellen hoe dat werkt, zaken onder de pet houden. Raken we eindelijk eens af van die cijfer-incontinentie rond Prinsjesdag.

Lees meer...

Doorzetten

In een vloek en een zucht was de les leiderschap, gegeven door oud-president Obama in het Amsterdamse Afas, voorbij. ‘Een les voor iedereen’, schreef het AD na afloop boven een verslag. Met een stoelprijs van minstens 1000 euro, lijkt mij het woord uitverkorene hier meer op zijn plaats. Gelukkig kon ik door het artikel van Marleen Luijt de belangrijkste instructies tot me nemen. Dank daarvoor! Ik overweeg ze door te sturen naar Twan Huijs. Kan hij ideeën opdoen om het RTL programma Late Night op te pimpen, zodat de kijkers niet massaal doorzappen maar blijven hangen.

Lees meer...

Ergenis

Wat mij opviel in het nieuws de afgelopen dagen? Natuurlijk de berichtgeving over de uitkeringsinstantie UWV. Hoe komen ze er daar bij om fraude door de vingers te zien? En hoe komt minister Koolmees (Sociale Zaken) erop ‘ons’ tijdens het vragenuurtje van afgelopen dinsdag te beloven dat al het onterechte uitbetaalde geld dat naar Polen is gegaan, terugbetaald gaat worden? Ziet hij mij aan voor lijpe Sophietje? Dat ‘vakantiegeld’ is natuurlijk allang op. Wel pijnlijk dat de toenmalige voorzitter van de Raad van Bestuur bij het UWV, nu die van Medische zorg is.

Lees meer...

Uitzwaaien

Schaamte voelde ik. Schaamte waarvan ik nu denk dat meerdere kinderen er last van hadden en hebben. Niet dat het ergens voor nodig is maar ja, welke puber wordt graag gezien met zijn ouders? Welke tiener wil uitgezwaaid worden door vader of moeder bij vertrek naar een schoolkamp?

Lees meer...

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech