Welcome to Sophie Dijkgraaff   Click to listen highlighted text! Welcome to Sophie Dijkgraaff Powered By GSpeech

Illusie

De emo-kerstcommercials vliegen ons weer om de oren. Gezien? Beau van Erven Dorens die, gestoken in een goudkleurig colbert, goedgehumeurd het eten voor zijn dispuutgenoten opdient? Frank Lammers die zich in een Noorse trui – overigens een mooier exemplaar dan die van Japie uit Boer zoekt Vrouw – dwars door een sneeuwbui zingend naar de Jumbo begeeft? Plus maakt het wel heel bont, daar schuwen ze zelfs de opstanding van een dode oma niet om ons te laten kopen, kopen, kopen. En Appie?

Lees meer...

De druppel

De gele veiligheidshesjes hebben na protesten in Frankrijk een nieuwe betekenis gekregen. Les gillets jaunes, dienen vandaag de dag als teken van verzet tegen het regeringsbeleid. Bij aanvang een vreedzaam protest maar al gauw omgeslagen tot een harde strijd waarbij vernieling, mishandeling en plunderingen niet geschuwd worden. Militairen werden afgelopen weekend ingeschakeld om de activisten, die onder andere huishielden op de Champs-Élysées en rond het historische monument de Arc de Triomphe, een halt toe te roepen.

Lees meer...

Prachtig verrot

Waar zouden wij zijn zonder journalisten? Neem nu de verslaggevers van de NOS. Niet alleen staan ze in weer en wind langs snelwegen waar een kilometerslange file staat of voor een huis waar zojuist een dode is aangetroffen – alsof we anders de berichtgeving niet geloven – nee ze doen ook het nodige speurwerk. En dat is goed. Anders hadden we waarschijnlijk van het meest recente schandaal niets gehoord.

Lees meer...

Potje piesen

‘Zo die zit, hier heeft u een potje.’ Omdat mijn linker arm op de armleuning van de bloedprikstoel ligt, pak ik het potje met mijn rechterhand aan.
‘De wc is bij de balie.’ Ondertussen word ik van de méga naald in mijn arm verlost.
‘Ik hoef niet.’
‘Wat vervelend nou. En als u de kraan op het toilet aanzet, helpt dat?’
‘Uit ervaring kan ik u vertellen dat stromend water geen énkele invloed heeft op mijn blaas. Ik ga wel een stukje lopen en als ik ben geweest kom ik terug. Oké?’
‘Niet te lang wachten hoor!’ De broeder windt een stuk verband op mijn wond en wenst me nog een prettige dag. Ik hem ook.

Lees meer...

Reünie

We doen het eenmaal in de vijf, zes jaar. Een neven- en nichtenreünie. Ditmaal was het verzamelpunt in het centrum van Amersfoort bij De Vier Broers. Ik snap die keuze wel, achter de naam van het etablissement staat: Beer & Grill. Als er één familie is waarvan de leden dól zijn op bier en vlees is het de onze wel. Trouwens, taart en koffie en borrelhapjes en wijn slaan we ook niet af. Gelukkig was ‘t er allemaal.

Lees meer...

Dekseltje

‘In die tijd was ik totaal niet geïnteresseerd in mannen met pak maar in mannen binnen handbereik.’ Deze zin stond vorige week in mijn column over het afscheid van Wim Kok. Had ik ‘m maar nooit uitgetikt. Bijna alle reacties die vol ijver mijn kant op werden gedirigeerd gingen niet over de voormalige minister-president maar over mijn mannen.

Lees meer...

Afscheid

Voortbordurend op het einde van mijn vorige column heb ik toch echt het idee dat de ouderdom met rasse schreden dichterbij komt. Voor wie nu gelijk op het toetsenbord wil gaan rammen om mij een hart onder de riem te steken, niet doen. Mijn spiegel boort uw goede bedoelingen met één blik de grond in. Dat pokkeding is niet te foppen. Ondanks jarenlang smeren met anti-rimpelcrèmes – voor dat geld had ik met gemak een snelle bolide kunnen kopen… of een huis met een riante tuin… – krijgt mijn gezicht met de dag meer en meer karakter. Of dat nog niet genoeg is vallen er steeds meer mensen die ik ken om. Op die manier word ik er dus ook nog even fijntjes aan herinnerd dat alles eindig is.

Lees meer...

Reislustig

Eindelijk krijgen de televisiemakers het door. De jeugd heeft de toekomst, de ouderen zeeën van tijd. En die tijd moet gevuld worden. Zodoende zien we sinds een paar weken vier Nederlandse tv-iconen van vroeger, Willibrord Frequin (76), Gerard Cox (78), Peter Faber (74) en Barrie Stevens (74) – geen jong mens weet over wie ik het heb … – op het beeld door Zuidoost-Azië rennen. Nou ja, wandelen is beter geschreven. Om het een en ander appetijtelijk te maken voor degene die vóór de beeldbuis de tijd doden, heeft RTL de beeldschone Olcay Gulsen meegestuurd. Zij leidt de mannen van A naar B, luistert naar verhalen van ooit, troost bij plotselinge aanvallen van traanbuis-incontinentie en geeft zwemles aan Barrie. Het laatste sluit mooi aan bij de titel van het reisprogramma: Beter Laat Dan Nooit.

Lees meer...

Lijpe Sophietje

Dat had ‘kereltje Pechtold’ toch maar mooi voor elkaar. Vriend en vijand werden verrast door zijn plotsklaps vertrek uit de Tweede Kamer. Alleen Vrij Nederland was, sinds juni van dit jaar, op de hoogte van het toen nog aanstaande vertrek. Chapeau! Ik wist niet dat er nog mensen waren die de betekenis kennen van het woord ‘geheim’. Misschien kan VN verslaggever Thijs Broer onze minister-president en zijn kornuiten eens vertellen hoe dat werkt, zaken onder de pet houden. Raken we eindelijk eens af van die cijfer-incontinentie rond Prinsjesdag.

Lees meer...

Doorzetten

In een vloek en een zucht was de les leiderschap, gegeven door oud-president Obama in het Amsterdamse Afas, voorbij. ‘Een les voor iedereen’, schreef het AD na afloop boven een verslag. Met een stoelprijs van minstens 1000 euro, lijkt mij het woord uitverkorene hier meer op zijn plaats. Gelukkig kon ik door het artikel van Marleen Luijt de belangrijkste instructies tot me nemen. Dank daarvoor! Ik overweeg ze door te sturen naar Twan Huijs. Kan hij ideeën opdoen om het RTL programma Late Night op te pimpen, zodat de kijkers niet massaal doorzappen maar blijven hangen.

Lees meer...

Ergenis

Wat mij opviel in het nieuws de afgelopen dagen? Natuurlijk de berichtgeving over de uitkeringsinstantie UWV. Hoe komen ze er daar bij om fraude door de vingers te zien? En hoe komt minister Koolmees (Sociale Zaken) erop ‘ons’ tijdens het vragenuurtje van afgelopen dinsdag te beloven dat al het onterechte uitbetaalde geld dat naar Polen is gegaan, terugbetaald gaat worden? Ziet hij mij aan voor lijpe Sophietje? Dat ‘vakantiegeld’ is natuurlijk allang op. Wel pijnlijk dat de toenmalige voorzitter van de Raad van Bestuur bij het UWV, nu die van Medische zorg is.

Lees meer...

Uitzwaaien

Schaamte voelde ik. Schaamte waarvan ik nu denk dat meerdere kinderen er last van hadden en hebben. Niet dat het ergens voor nodig is maar ja, welke puber wordt graag gezien met zijn ouders? Welke tiener wil uitgezwaaid worden door vader of moeder bij vertrek naar een schoolkamp?

Lees meer...

Waardering

Met een heftige verkoudheid hang ik futloos op de bank. Door het raam zie ik hoe de zomer in gevecht is met de herfst. Volgens de weervrouw op de radio begint dit weekeinde een Indian Summer. De winnaar is mij dus, voor het einde van de wedstrijd, bekend. Verveeld blader ik wat door de krant en blijf hangen bij de column Kloof, van Nynke de Jong.

Lees meer...

Wuppies

De hype was me compleet ontgaan: bij de Zaanse grootgrutter krijg je na besteding van € 40 twee ‘HamsterBollies’. Mocht u, net als ik, na het lezen van het woord HamsterBollies de wenkbrauwen fronzen, een korte uitleg. Ergens op de deze wereld staat een fabriek die stukken stof, voorzien van een Hamsterééééén! hamster afbeelding, vult met plastic balletjes waarna ­–voilà! –een Bollie geboren is.

Lees meer...

Missers

Waarom worden er op tv soms vragen gesteld waarop een antwoord compleet overbodig is? Zo hoorde ik onlangs deze voorbijkomen, gesteld aan een slachtoffer van een geweldsmisdrijf: ‘Bent u blij dat de dader aangehouden is?’
En wat te denken van deze aankondiging: ‘Mijn gast is deze 16-jarige jongen’, waarna, vrijwel in één adem, volgt: ‘Hoe oud ben je?' Ook privé komt het voor dat de weg bekend is maar dat men er toch naar informeert. Zoals afgelopen week.

Lees meer...

Trots

Wat heb ik genoten van de reus uit Alkmaar! Wat een superheld! Volgens mij heeft langeafstandszwemmer Maarten van der Weijden voor aanvang van zijn Friese Elfstedentocht gedacht: niet lullen maar gewoon doen. Gewoon in het water springen en gaan. Helaas strandde zijn poging om de elf Friese steden te bereiken op zo’n 40 kilometer voor de eindstreep. Evengoed maak ik een hele diepe buiging voor de man die, gedreven door overleversschuld, deze uitputtingsslag aanging.

Lees meer...

Groener gras

’t Valt me een beetje tegen:het tempo waarmee de nieuwe inwoners van Ollolai de verbouwing van hun één euro huizen uitvoeren, een bedrijf oprichten en een weekopdracht, opgeven door burgemeester Efisio Arbau en consorten, vervullen is ronduit … snurk, snurk... slaapverwekkend.

Lees meer...

Klein

Afgelopen week ontdekte ik het: gedurende de tijd dat ik schrijvend door het leven ga heb ik een nieuwe neurose ontwikkeld. Kreeg ik eerder de kriebels van bepaalde woorden – kids is er zo een! – tegenwoordig lees en hoor ik overal achterstevoren, ondersteboven geformuleerde zinnen. Echt waar. Spreekwoorden verhaspelen is tot daaraan toe. Die zijn vaak zo oubollig dat veel spreuken er zelfs van opknappen. Maar van een verkeerde zinsopbouw krijg ik jeuk!

Lees meer...

Openbaar

Dat was even billen knijpen vorige week na de berichten dat Twitter zijn gebruikersbestand aan het afstoffen was. Zouden er van de honderden volgers die ik heb nog een paar overgebleven zijn? Met klotsende oksels opende ik mijn account en – HOERA! – voor de derde maand op rij was het aantal volgers onveranderd.

Lees meer...

Het zwarte gat

De Binnenhof Barbecue, waarmee het politiek-bestuurlijke seizoen wordt afgesloten, is achter de rug. De urgente vragen: ‘Heeft u vlees of vis gegeten?’ of: ‘Was het gezelliger bij de vleeseters of de vegetariërs?’ zijn door Kamerleden en andere onmisbare personen beantwoord. Tijd voor vakantie! Maar wat voor de een fijn is, is voor de ander een drama! Zo val ik tijdens het reces in een groot zwart gat want, het is u misschien nog niet opgevallen, maar ik ben echt dól op politiek.

Lees meer...

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech