Ballerina

Vraag een kind: ‘Wat wil je later worden?’, en het antwoord levert geen probleem op. Jongens reageren door spannende beroepen als brandweerman, politieman of astronaut op te lepelen. Meisjes dromen meestal van een toekomst als: lerares, verpleegster of prinses. Ik behoorde tot de laatste categorie. Prinses leek me eindeloos!

Lees meer...

Doet u het al?

Verslaggever Max Westerman doet het met zijn moeder. Sting, de voorman van de Britse popband The Police, doet het met zijn Trudy. Gisele Bündchen doet het met haar dochter en ik doe het met vijftien andere vrouwen. Jeemineetje, spreekt dat even tot de verbeelding of niet? 

Lees meer...

De dames Gilbert

Mevrouw professor doctor Sophie Dijkgraaff. Wat zou dat mooi zijn! Niet omdat ik kik op titels maar omdat ik dan een studie had voltooid. En dan met name op het gebied dat mijn mateloze interesse heeft, psychologie. Het ontrafelen van het grote mysterie dat zich onder onze hersenpan afspeelt.

Lees meer...

De theorie van Einstein

Laatst stuitte ik op dit citaatvan Einstein: ‘Everything is energy and that’s all there is to it. Match the frequency of the reality you want and you cannot help but get that reality. It can be no other way. This is not philosophy. This is physics’. Mooie theorie maar kan ik er ook iets mee voor mezelf?

Lees meer...

Net als in de film

Naast alle reguliere behandelmethodes ben ik ook op zoek naar een alternatieve wijze om mijn geestelijke gezondheid te verbeteren. Zo volg ik sinds kort filmtherapie. Denkt u nu vooral niet, dat is gemakkelijk! Lekker bankhangen, chippie en drankje erbij, film in de dvd en klaar is Kees. Niets daarvan. Bij filmtherapie heb ik het zó druk dat mijn arm echt geen tijd heeft om naar de zoutjesschaal te reiken.

Lees meer...

Buurman wat doet u nu?

Zomaar even een vraag. Op welke plek zou u uw buren nooit tegen het lijf willen lopen? De sauna? Inderdaad, in je blote billen tegenover iemand staan die je later weer tegenkomt bij de brievenbus, kan héél ongemakkelijk aanvoelen. Niet dat ik me schaam, maar toch…

Lees meer...

Koos

Van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in alles wat met de paranormale wereld te maken heeft. Waar deze belangstelling vandaan komt is een raadsel. In ieder geval niet via de genen mijn ouders. Vooral mijn moeder was altijd duidelijk: ‘Allemaal onzin!’ En zij kon het weten, zij had ervaring…

Lees meer...

Opruimwoede

Wat zou het heerlijk zijn als ik geen uren meer kwijt ben aan het zoeken naar die ene panty met dat mooie patroon of, mijn blauwe string met bijpassende bh. Deze innerlijke gedachte ontsproten bij mij na het lezen van een artikel over mindful opruimen. Hetgeen betekent, vol aandacht al je oude troep dumpen waardoor je even de sores van alle dag vergeet en je energie weer gaat stromen.

Lees meer...

Voorjaarsgeluiden

Het water ziet er donker en dreigend uit. In de omgeving zijn de onlosmakelijke geluiden te horen van de stad, mensen die in hun auto’s op weg zijn naar hun werk, scholieren die een lange dag studeren wacht. Ergens hoor ik een eend kwaken terwijl aan de overkant een motorzaag wordt gestart. Met een klap valt de treurwilg, die jaren de waterkant sierde, om. Tientallen halsbandparkieten vliegen krijsend door de lucht. Dan volgt er een ijzige stilte.

Lees meer...

Just an illusion

Het hesje van mijn jurk zit zo strak dat ik vandaag over een paar énorme borsten beschik. Echt, daar zou Marilyn Monroe, als ze nog in leven was, een puntje aan kunnen zuigen… Daar projecteren mijn gedachten totaal verkeerde beelden bij. Opnieuw.

Lees meer...

Vers van het land

Onderweg naar de groenteman loop ik door een park wat door de gemeente waarin ik woon, wordt betiteld als bos. Ik ga er vanuit dat de ambtenaar die dit ooit verzonnen heeft een stedeling was die nog nooit één voet over de gemeentegrens heeft gezet; van een bos is hier écht geen sprake.

Lees meer...

Droomland

Zo voor het slapen gaan of tijdens een uurtje wakker liggen, verzin ik een tekst waar menig schrijver van zou zeggen: ‘Zo, zo, jij kunt schrijven! Dat wordt beslist een bestseller!’ Echt. Mijn woorden rijg ik ‘s nachts aaneen tot boeken die de mensheid nog nóóit gelezen heeft! Daarom is het zó jammer dat die ideeën bij het ontwaken net zo ver te zoeken zijn als de maan.

Lees meer...

Potje piesen

‘Zo die zit, hier heeft u een potje,’ omdat mijn linker arm op de armleuning van de bloedprikstoel ligt, pak ik het potje met mijn rechterhand aan.
‘De wc is bij de balie.’ Ondertussen word ik van de méga naald in mijn arm verlost.
‘Ik hoef nog niet.’
‘Wat vervelend nou. En als u de kraan op het toilet aanzet, helpt dat?’
‘Uit ervaring kan ik u vertellen dat stromend water geen énkele invloed heeft op mijn blaas. Ik ga wel een stukje lopen en als ik moet kom ik terug. Oké?’
‘Niet te lang wachten hoor!’ De broeder plakt een stukje verband op mijn wond en wenst me nog een prettige dag. Ik hem ook.

Lees meer...

Chatsessie

‘Sophie, schrijf jij altijd de waarheid in je columns?’
‘Ligt eraan welke je bedoelt.’
‘Over die grove afwijzing op je sollicitatie.’
‘Ja, dat is echt gebeurd.’
De vrouw met wie ik aan het chatten ben, stuurt tientallen trieste emoticons als antwoord.

Lees meer...

Regels zijn regels

Dit jaar lijkt voor mij één thema centraal te staan: afscheid nemen. Nadat ik alweer wéken geleden mijn grote liefde uitzwaaide omdat hij zijn geluk (tijdelijk) in een ander land wil beproeven, is het nu tijd om mijn jobcoach los te laten.

Lees meer...

Hip, hot and happening

Terwijl Dotan zingt dat hij naar huis komt (zó jammer dat zijn thuis niet mijn huis is…), begroet een jonge receptioniste me met een simpel: ‘Hoi’. Naast me komt een man in maatpak staan. Klaar voor een nieuwe dag waarin vast belangrijke business deals beklonken worden, schiet door mijn gedachten.

Lees meer...

Politiek dier

Volgens Aristoteles* is de mens van nature een politiek dier. Vreemd want als ik de meningen op de sociale media lees hebben ze er juist een grote hekel aan… Ik niet. Het machtsspel boeit me mateloos. Daardoor en omdat de minister-president, zijn kabinet en de leden van de Tweede Kamer niet de ballen hadden me een blik in de Haagse keuken te gunnen na mijn oproep in de column: Show, don’t tell, heb ik besloten de politieke arena op een andere manier te penetreren.

Lees meer...

Tegenover de Bruna

‘Hé Sophie, wakker worden!’
‘Heeft je vriendin dit vaker?’
Goh, wie hoor ik praten? Wat zit er in mijn mond?
‘Nina?’

Lees meer...

Show, don't tell

‘Rot op naar je eigen land!’ roept onze minister-president. ‘Eenmaal op het pluche kijken ze niet meer naar ons om!’ schreeuwt de kiezer. De politiek, een dagelijks onderwerp van discussie welke steeds verder ontspoort. Het debat is gereduceerd tot een wedstrijd wie kan het beste blèren. Soms huiver ik voor de toekomst.

Lees meer...

De wrâld is goed, mar de minsken koene better

Het was een hype rond de jaarwisseling van 2012; volgens de Maya-kalender zou de wereld op 21 december van dat jaar vergaan. Helaas voor de talloze mensen die zich niet verder verdiepten in de materie en ontslag namen of hun bezittingen verkochten om nog even dát te doen wat ze altijd al wilden doen, de voorspelling van het inheemse volk werd totáál verkeerd geïnterpreteerd.

Lees meer...

LATER