Welcome to Sophie Dijkgraaff   Click to listen highlighted text! Welcome to Sophie Dijkgraaff Powered By GSpeech

Zeker weten?

Op de laatste tonen van het Adagio in G minor gecomponeerd door de Venetiaan Tomaso Albinoni, loop ik naast Nina de kerk uit. Beiden ontroerd. Mijn vriendin omdat ze zojuist afscheid heeft genomen van haar tante, ik omdat deze muziek ook klonk tijdens het laatste vaarwel aan mijn moeder.

Lees meer...

Adieu

Ondanks dat de vogels mij de afgelopen dagen wakker maakten met vrolijk getjilp – de lente komt eraan! – werd het een wat triestige week waarin het thema afscheid nemen centraal stond. Zo bereikte mij vlak voor de 83e Boekenweek het nieuws dat de dichter, romancier en columnist die ooit zei: ‘Ik wil schrijven, al het andere zit me in de weg,’ zijn pen neerlegt.

Lees meer...

Koorts

Ondanks dat mijn huisarts eind vorig jaar een spuit in mijn arm stak met de mededeling: ‘Zo jij wordt vast niet ziek,’ lag ik vorige week uitgeteld met, u raadt het al, de griep. Des te meer pech was het dat mijn oren simultaan besloten het geluid uit te zetten. ‘Oorontsteking, ’ gilde dezelfde dokter na het mishandelen van mijn buizen van Eustachius met zijn oorlamp.

Lees meer...

In de knoop

’t Komt allemaal door Nina! Sinds haar telefoontje gonst er een vraag door mijn hoofd die zich niet laat beantwoorden. Waartoe ben ik op aarde? Nachten lig ik wakker, overdag ben ik niet vooruit te branden. Enige inspiratie voor het schrijven van een column is nergens te bekennen. Wil ik überhaupt nog wel schrijven?

Lees meer...

Plannetjes

‘Kunt u op een fiets passen? Dan bent u niet arbeidsongeschikt,’ kopte dagblad Trouw afgelopen week. Gelijk had ik een visioen van honderden arbeidsbeperkte medemensen vastgeklonken aan evenveel fietsen. Dat er niemand eerder op dit perfecte anti-diefstal beleid is gekomen. Maakt deze groep uit de samenleving zich ook nuttig. Briljant!

Lees meer...

Luizenmoeder of luizenleven

Door mijn eigen ervaringen kan ik u bevestigen, veel van de lachwekkende en gênante scènes die in de tv-serie de Luizenmoeder voorkomen, komen in het dagelijks leven écht voor. Ook op de school waar ik werk blijven ouders te lang ‘hangen’ voor de klas van hun teerbeminde kind. Ook op mijn school loopt een zingende juf die niet onderdoet voor juf Ank van basisschool De Klimop. Het feuilleton is intussen zo populair dat het AD er afgelopen week ruim aandacht aan schonk.

Lees meer...

Latex

Nog voor het jaar twee weken oud is zit ik met Nina op de EHBO-post. Waarom? Omdat een of andere Speedy Gonzales haar aangereden heeft! Nou ja, hij reed over haar voet. Nog beter, hij reed over haar voet omdat Nina zonder kijken de straat wilde oversteken… Dus nu zit ik samen met een kermende vriendin - die intussen een eigen schuld dikke teen heeft – in het dichtstbijzijnde ziekenhuis.

Lees meer...

Gezond

Ik kan het niet laten. Al weken ligt dat ding naar me te gillen vanaf de salontafel: ‘Lees me! Lees me!’ En vroeg of zoals nu, laat, grijp ik er dan toch naar. Vergelijk het met een jeukende wond. ’t Kan even duren maar dan (Oh, wat lekker!) krab je de hele boel open. Dus ga ik nú mijn jaarhoroscoop voor 2018 lezen.

Lees meer...

1966

U hebt het waarschijnlijk al gelezen in de media, ex-Feyenoorder John de Wolf is het boegbeeld van de werkzoekende 50-plussers. Goede keuze want zoals hij zelf zegt: ‘Een bekende kop opent deuren.’ Daarnaast heeft het Beest van Rotterdam ook ervaring met het afgewezen worden tijdens een sollicitatieprocedure.

Lees meer...

Griepcolumn

Vriend is ziek. Niet erg, maar toch wel zó vreselijk dat hij vanmorgen mijn huis binnen kwam lopen met de vraag: ‘Kan ik een paar dagen bij jou blijven?’ Tja, wat doe ik dan als vriendin? Ik laat de hoestende, proestende ó, zo zielige patiënt binnen en stop hem stevig in. Niet onder één dekbed, want dat is niet genoeg. Minstens twee moeten er aan te pas komen, want jeetje wat is het koud hè!

Lees meer...

Nieuwe buurman

Nu de recessie is afgelopen en de huizenverkoop weer loopt als een trein, hebben mijn bovenburen éindelijk hun huis verkocht. Gelukkig! Voor het stel en voor mij. Er komt een super leuke man boven me wonen. Nu maar hopen dat zijn seksleven iets rustiger verloopt dan van de vertrekkende buren.   

Lees meer...

Vluggertje

Zó jammer! Net nu ik van plan ben me te ontdoen van de kledingstukken die in mijn huidige staat van oververhitting écht onnodig zijn, hoor ik opeens: ’Veel vrouwen willen een oplossing voor hun vaginale schimmel.’ Pfff, niet nu!

Lees meer...

Vrouwengedoe

Heb ik eindelijk een werkgever, tref ik een groep dames die mij als collega totaal niet zien zitten! Niet te geloven! Hoe zich dat uit? Gniffelen, niet op een vraag reageren, fouten uitvergroten tot ze – ó, wat hebben we een lol! – gigantisch groot worden. Enzovoort, enzovoort. Ik vraag me af, vertonen mannen ook dit gedrag als een nieuwe vent hun territorium betreedt?

Lees meer...

Chatsessie

‘Sophie, schrijf jij altijd de waarheid in je columns?’
‘Ligt eraan welke je bedoelt.’
‘Over die grove afwijzing op je sollicitatie.’
‘Ja, dat is echt gebeurd.’
De vrouw met wie ik aan het chatten ben, stuurt tientallen trieste emoticons als antwoord.

Lees meer...

Ik heb een héél zwaar leven

‘Kom op Sophie, je kunt het!’ Nina, mijn vriendin, moedigt me aan alsof ik over enkele tellen de eerste winnaar ben van het Olympisch goud insuline spuiten. Trillend hangt mijn hand met daarin een énorme naald, boven mijn bovenbeen. Zweetdruppels vallen van mijn neus en uit mijn haar…

Lees meer...

Ballen

Potverdikkie, wat word ik moe van al dat 50+ gedoe in de media! En dan de beelden die al deze berichten bij mij oproepen. Zo zag ik mezelf gisteren in gedachten rond hobbelen met een luier in mijn skinny jeans en zojuist nam ik een hap uit een boterham en ja hoor, zie ik mezelf met een slab om… een oranje! Alsof het ding vooral uit moet stralen dat ik vandaag zó vrolijk dement ben…

Lees meer...

Relax!

Terwijl ik op handen en voeten sta hangt mijn hoofd naar beneden. Nieuwsgierig kijk ik tussen mijn benen door naar een andere dame – we staan in een yogahouding genoemd: Adho Mukha Svanasana of in gewoon Nederlands: neerwaartse hond – vraag ik me af wanneer het in mijn hoofd rustig wordt.

Lees meer...

De glitterpoes

Zoals u weet, ik zit niet bovenop het nieuws. Gelukkig ben ik daarin als schrijver niet alleen. Afgelopen zaterdag stond er in de bijlage van een krant - die ik met regelmaat lees - een onderwerp met de titel: Bling bling Brazilian. Na enig onderzoek op het net te hebben gedaan - ja, ik informeer mijn lezers graag goed! – bleek de rage al vier jaar geleden opgestart te zijn.

Lees meer...

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech