Welcome to Sophie Dijkgraaff   Click to listen highlighted text! Welcome to Sophie Dijkgraaff Powered By GSpeech

Waardering

Met een heftige verkoudheid hang ik futloos op de bank. Door het raam zie ik hoe de zomer in gevecht is met de herfst. Volgens de weervrouw op de radio begint dit weekeinde een Indian Summer. De winnaar is mij dus, voor het einde van de wedstrijd, bekend. Verveeld blader ik wat door de krant en blijf hangen bij de column Kloof, van Nynke de Jong.

Lees meer...

Wuppies

De hype was me compleet ontgaan: bij de Zaanse grootgrutter krijg je na besteding van € 40 twee ‘HamsterBollies’. Mocht u, net als ik, na het lezen van het woord HamsterBollies de wenkbrauwen fronzen, een korte uitleg. Ergens op de deze wereld staat een fabriek die stukken stof, voorzien van een Hamsterééééén! hamster afbeelding, vult met plastic balletjes waarna ­–voilà! –een Bollie geboren is.

Lees meer...

Missers

Waarom worden er op tv soms vragen gesteld waarop een antwoord compleet overbodig is? Zo hoorde ik onlangs deze voorbijkomen, gesteld aan een slachtoffer van een geweldsmisdrijf: ‘Bent u blij dat de dader aangehouden is?’
En wat te denken van deze aankondiging: ‘Mijn gast is deze 16-jarige jongen’, waarna, vrijwel in één adem, volgt: ‘Hoe oud ben je?' Ook privé komt het voor dat de weg bekend is maar dat men er toch naar informeert. Zoals afgelopen week.

Lees meer...

Trots

Wat heb ik genoten van de reus uit Alkmaar! Wat een superheld! Volgens mij heeft langeafstandszwemmer Maarten van der Weijden voor aanvang van zijn Friese Elfstedentocht gedacht: niet lullen maar gewoon doen. Gewoon in het water springen en gaan. Helaas strandde zijn poging om de elf Friese steden te bereiken op zo’n 40 kilometer voor de eindstreep. Evengoed maak ik een hele diepe buiging voor de man die, gedreven door overleversschuld, deze uitputtingsslag aanging.

Lees meer...

Groener gras

’t Valt me een beetje tegen:het tempo waarmee de nieuwe inwoners van Ollolai de verbouwing van hun één euro huizen uitvoeren, een bedrijf oprichten en een weekopdracht, opgeven door burgemeester Efisio Arbau en consorten, vervullen is ronduit … snurk, snurk... slaapverwekkend.

Lees meer...

Klein

Afgelopen week ontdekte ik het: gedurende de tijd dat ik schrijvend door het leven ga heb ik een nieuwe neurose ontwikkeld. Kreeg ik eerder de kriebels van bepaalde woorden – kids is er zo een! – tegenwoordig lees en hoor ik overal achterstevoren, ondersteboven geformuleerde zinnen. Echt waar. Spreekwoorden verhaspelen is tot daaraan toe. Die zijn vaak zo oubollig dat veel spreuken er zelfs van opknappen. Maar van een verkeerde zinsopbouw krijg ik jeuk!

Lees meer...

Dagje weg

Pff, als ik schrijf dat ik de laatste week rondloop met een rode kop, klamme handen en oksels die, ondanks het gebruik van deodorant, veel weg hebben van Fontana di Trevi dan kijkt u niet verbaasd op toch? Waarschijnlijk bent u ook door de warmte bevangen. Toch, ondanks of dankzij de hoge temperatuur zijn Nina en ik er een dagje tussenuit gepiept. En of we nog niet genoeg vocht zijn kwijtgeraakt hebben we gekozen voor een ontspanningsdag in de sauna!

Lees meer...

Openbaar

Dat was even billen knijpen vorige week na de berichten dat Twitter zijn gebruikersbestand aan het afstoffen was. Zouden er van de honderden volgers die ik heb nog een paar overgebleven zijn? Met klotsende oksels opende ik mijn account en – HOERA! – voor de derde maand op rij was het aantal volgers onveranderd.

Lees meer...

Het zwarte gat

De Binnenhof Barbecue, waarmee het politiek-bestuurlijke seizoen wordt afgesloten, is achter de rug. De urgente vragen: ‘Heeft u vlees of vis gegeten?’ of: ‘Was het gezelliger bij de vleeseters of de vegetariërs?’ zijn door Kamerleden en andere onmisbare personen beantwoord. Tijd voor vakantie! Maar wat voor de een fijn is, is voor de ander een drama! Zo val ik tijdens het reces in een groot zwart gat want, het is u misschien nog niet opgevallen, maar ik ben echt dól op politiek.

Lees meer...

Van hot naar her

’t Waren leuke foto’s, Maxima stoeiend met een paraplu omdat nét op de feestdag Dia di Bandera, de normaal strakblauwe lucht boven Curaçao veranderde in één grote regendouche. Gelukkig liet het koninklijk paar zich niet klein krijgen. Tussen de evenementen rond de Volvo Ocean Race-finish en een werkbezoek aan Nijmegen door, genoten ze van alle festiviteiten op de parel van de Caribische zee. De schoonste van het hele land ging gekleed in de kleur oranje, móói!

Lees meer...

Ezel

In een vloek en een zucht was het voorbij: het plenair debat met onze minister-president en de staatssecretaris van financiën over de dividendbelasting. Strijdvaardig als altijd diende pitbull Mozart nog wel een motie van wantrouwen in maar uiteindelijk dronken ze een glas (in dit geval een kop koffie), deden een plas en alles bleef zoals het was.

Lees meer...

Theater

Op de achterkant van het tijdschrift Onze Taal lees ik: ‘Doel is rijksambtenaren zichzelf al werkend te laten verrijken.’ Direct zie ik de mannen en vrouwen van de Belastingdienst voor me. Zouden die door de belastingdeal met Shell niet alleen de Nederlands-Britse multinational wat extra geld hebben toebedeeld maar ook zichzelf?

Lees meer...

Het F-woord

De discussie rondom de vraag: ‘Is de Nederlandse taal aan het verengelsen?’ is nu zo’n twee jaar aan de gang. Toen zelfs de Tweede Kamer zich onlangs met de kwestie ging bemoeien vond ik het hoog tijd eens op mijn eigen taalgedrag te letten. Is het echt zo erg als geschreven wordt? Ja. Zo zat ik net met een vriendin te appen en voor ik het wist beantwoordde ik een vraag met: ‘I hope so.’

Lees meer...

Verkeerd

Waren het vroeger caravans die rond de vakantieperiode hele woonwijken terroriseerden, tegenwoordig struikel ik over de ene na de andere camper. Ook de rondtrekkende medemens wil wel eens wat anders, zo blijkt. Deze gein is aan mij niet besteed. Geef mij maar een hotel. Niet zo’n all inclusive vreettent. Nee, gewoon een klein hotel in een landelijke setting waar je vanaf het terras zo je bed in kunt rollen. Trouwens dat doet me denken aan een voorval van járen geleden.

Lees meer...

In de koffer

“Reddingsbrigades hebben de handen vol aan het ‘redden’ van weggewaaide opblaasbare flamingo’s.” Omdat ik dol ben op de mooie mannen uit Baywatch – vooral het heerlijke lijf van Zac Efron kan mij zéér bekoren! - blader ik direct door naar het artikel waarvoor deze teaser is opgesteld. Hoe zien de ‘baywatchers’ die onze stranden bewaken eruit?

Lees meer...

In een rijtuigie

Dat de ene na de andere ‘swiper’ last krijgt van samengedrukte ruggenwervels, een verminderde bloedsomloop in de benen en overbelasting van de nek, rug en schouders door overcompensatie, daarmee schrijf ik niets nieuws. Wat ook bekend is, is dat het internet onze hersenen beïnvloedt. Dat het zo erg is dat bij sommige internetters de fantasie volledig opgedroogd lijkt te zijn dat wist ik dan weer niet. Toch na het lezen van een artikel in een vrouwenblad kon ik niets anders constateren.

Lees meer...

Vrijgezel

Even alle single mannen een veer in de derrière steken. Dit las ik op de website van Manners magazine: “Een vrijgezel doet voor een groot deel hetzelfde als een man mét een partner. Een vrijgezel werkt – en is daar al dan niet succesvol in -, kookt eten (zo nu en dan), doet de was, kijkt naar Netflix, heeft aandacht voor vrienden (veelal meer dan de gesettelde man), komt ook opdagen op familie-uitjes, doet wat goed voelt en zit zeker niet altijd verlegen om seks.“ Kortom: “Als vrijgezel regel je jouw eigen zaken – wat een hoop respect verdient.”

Lees meer...

Rentree

Terwijl de wereld in spanning afwacht of Trump het Iran-akkoord opzegt (ja dus), Waylon ruzie maakt met de pers (of is het andersom?) lees ik dat Patty Harpenau wanhopig op zoek is naar haar zoon Dotan. Vreemd, want in het artikel is ook te lezen dat ze vermoedt dat de zanger bij zijn vader in Israël aan het uithuilen is. Elders lees ik dat de artiest waarschijnlijk naar vrienden in New York is vertrokken.

Lees meer...

Oud zeer

De wachtkamer zit zoals gewoonlijk vol zuchtende mensen. Wachten duurt lang. Getuige zijn van steunende zieken laat de tijd nog trager doortikken. Mijn oog valt op een brochure waarop de zin: “Ben jij slechtziend of blind en wil je sporten?” is afgedrukt. Kleine kans dat deze brochure gretig aftrek vindt. Of de blinde naar sport smachtende man of vrouw moet tijdelijk zicht krijgen en die kans acht ik helemaal miniem.

Lees meer...

Gelijke kansen

Natuurlijk had ik een column kunnen schrijven over alle perikelen rondom de afschaffing van de dividendbelasting. Ik had mijn mening kunnen neertikken over de hele toestand waarin een hoofdrol was weggelegd voor onze minister van Economische Zaken en Klimaat en onze premier. Maar omdat ik geen (volledige) herinneringen heb aan alle eerdere blunders (de bonnetjes affaire, een wel … niet … euh toch wel, liegende minister van Buitenlandse Zaken) lijkt me dat geen goed idee. Daarnaast maakte het optreden van onze regeringsleider afgelopen woensdag tijdens “misschien wel het lastigste debat uit zijn politieke loopbaan” volgens Nieuws.nl, op mij niet de indruk dat onze regeringsleider alle ophef onder de bevolking serieus nam. Bij mij is dat gevoel intussen wederzijds.

Lees meer...

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech