Welcome to Sophie Dijkgraaff   Click to listen highlighted text! Welcome to Sophie Dijkgraaff Powered By GSpeech

Vorige week schreef ik u over de uitvindster van de vaatwasser. Nu is het niet zo dat ik deze kennis paraat had. Welnee, hoe zou ik in aanraking moeten komen met Josephine Cochrane, een vrouw die leefde aan het begin van de 19e eeuw? Nee, voor deze feitjes raadpleeg ik Google. Zoals dat gaat typte ik zoekwoorden in.

Ditmaal: uitvinders, vrouw. Direct belandde ik op een website over de bedenkers van de vibrator. Nergens een vrouwelijke ontwerper te vinden! Toch, brandend van nieuwsgierigheid, sloeg ik aan het lezen. Zo gebeurde het dat ik op een regenachtige namiddag, leerde over de Griekse arts Hippocrates die de baarmoeder beschouwde als een zwevend orgaan welke als grootste doel had: de vrouw tijdens haar orgasme de keel dichtknijpen. (Potverdikkie, vandaar dat een klaarkomende vrouw soms zoveel gelijkenissen vertoont met een hijgende naar lucht happende vis!)

Helaas Hippo, vele eeuwen later moet ik schrijven, je sloeg de plank volledig mis! Hysteria, zoals je dit fenomeen noemde, werd niet veroorzaakt door een op drift geraakt, moordlustig lichaamsdeel. Vraag maar aan je vakbroeder Claudius Galenus, die zich na jou over de kwestie boog. Hij ontdekte dat het zuchten en steunen een gevolg was van incompetentie bij de man tijdens de seks waardoor de vrouw haar climax werd onthouden! (Misschien moet ik deze zin in de huidige tijd zetten? Grapje heren.) Gelukkig was de medicus zo begaan met het lot van deze hunkerende vrouwspersonen dat hij een therapie ontwikkelde.

Artsen kregen de opdracht alle smachtende dames met hun hand tot ‘paroxysme’(gróte hoogte ) te brengen. (Jeetje, doemen er plots beelden van kwijlende dokters op in mijn gedachten.) Doch, zoals het klussende kerels wel vaker vergaat, ze begonnen aan een karwei… juist! (Sorry mannen, maar de waarheid moet geschreven worden!) Als protest tegen deze wanprestatie legden de hitsige vrouwen het héle land plat. (Nou ja, bij wijze van spreken dan. Trouwens, ik kan me niet voorstellen dat dit vandaag de dag gebeurt. Wachtende vrouwen bij de huisarts…) Tot de komst vanAvicenna, een moslim geleerde en basislegger van de moderne geneeskunde. (Waar blijft de vibrator?)

Avicenna adviseerde de vrouwen het klusje alleen nog te laten uitvoeren door een echtgenoot. Bleef er één probleem bestaan. De vrijgezelle dames. Aldus geschiedde dat Jan en alleman aan het knutselen sloeg. De Franse bekken-douches (waaruit een zó harde straal kwam dat de dames letterlijk tot het plafond opstegen) en andere onzinnige voorwerpen zagen het licht om vervolgens in een diep duister te verdwijnen (waarmee ik een kast of zoiets bedoel).

Tot 1869. In dat jaar zat er op een regenachtige najaarsdag (geen idee of dit echt zo was maar een goede column moet rond komen) een Amerikaanse psycholoog met de naam George Taylor niet te googelen (inderdaad, hij had er toen geen weet van dat wij vandaag de dag door meerdere muisklikken kennis kunnen nemen van zijn vakmanschap!) maar te fröbelen et voilà, de vibrator was geboren. Eindelijk! Alleen dat luchthappen, dat is door veel vrouwen nóóit afgeleerd.

© Sophie Dijkgraaff 2015

 
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech