Welcome to Sophie Dijkgraaff   Click to listen highlighted text! Welcome to Sophie Dijkgraaff Powered By GSpeech

Wat waren we in de aanloop naar de Olympische Spelen druk met het wel en wee van onze atleten. Vragen als: ‘Is de pols van Tom Dumoulin wel op tijd hersteld om een topprestatie te kunnen leveren?’ of ‘Mag het Nederlands waterpolo team nu wel of niet meedoen aan het evenement?’ deed menig sportfan van spanning zijn nagels afbijten.

Nieuws rondom de bouw van de arena’s in Rio de Janeiro is er al sinds 2013. Trouw kopte toen: 'Brazilië schendt mensenrechten bij voorbereiding WK en Spelen'. Het artikel verhaalde over de 3000 mensen die gedwongen hun huis moesten verlaten om ruimte te maken voor het WK van 2014 en de Olympische Spelen van nu. Dit jaar berichtte nieuwsmedia over vijf dodelijke slachtoffers na het instorten van het wielerpad langs de Avenida Oscar Niemeyer en elf doden onder arbeiders die de infrastructuur in en rondom Rio aangelegd hadden.

Bij dit aantal zijn niet de door de militaire politie geëxecuteerde jongeren opgeteld die dagelijks vallen in de favela's van Rio. Jongeren die het beeld van alles is rustig en vriendelijk, in de weg staan. Doden en de Olympische Spelen: ze gaan - ondanks rapportages van onder andere Amnesty International - hand in hand. Wordt het niet eens tijd dat we het anders gaan doen? Wordt het niet eens tijd dat landen stoppen met het investeren van miljoenen in het bouwen van Olympische steden, terwijl hun inwoners in armoede leven?

De eerste winnaars van de klassieke Olympische Spelen, gehouden in de Griekse stad Olympia ter ere van de oppergod Zeus, werden in 776 v. Chr. opgetekend, waarmee dit jaartal geldt als het begin der Olympiaden. Nadat de Romeinse keizer Theodosius in 393 de Spelen verbood om hun heidens karakter, duurde het 1503 jaar voordat de Spelen opnieuw, ditmaal in Athene, werden georganiseerd: op initiatief van de Fransman Pierre de Frédy, baron van Coubertin, die de Spelen in een eigentijds jasje stak. Na afloop van deze moderne Spelen werd baron van Coubertin een petitie aangeboden ondertekend door de Griekse koning en verscheidene deelnemers waarin het verzoek om alle volgende edities van de Spelen ook in Athene te laten plaatsvinden.

Destijds werd het verzoek afgewezen: de Spelen van 1900 waren al toegewezen aan Parijs. Maar wat als we alsnog het Olympisch vuur voor eens en altijd terugbrengen naar het land waar het zijn oorsprong vond? Dat de andere landen die de Spelen zó graag organiseren contributie betalen om de – nu leegstaande - stadions in en rondom Athene te onderhouden? Op deze manier slaan we niet twee maar drie vliegen in één klap: er vallen in de toekomst geen dodelijke slachtoffers meer, armoede in arme landen kan bestreden worden en Griekenland komt er economisch stukken beter voor te staan. Wat houdt ons tegen? Een beroemde quote van Baron van Coubertin is: ‘Deelnemen is belangrijker dan winnen’. Ik pas’m voor de gelegenheid iets aan: Deelnemen is belangrijker dan organiseren.


© Sophie Dijkgraaff (augustus 2016)

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech