Welcome to Sophie Dijkgraaff   Click to listen highlighted text! Welcome to Sophie Dijkgraaff Powered By GSpeech

Dit is het tijdperk van de digitale snelweg. Het kan u niet ontgaan zijn. Vrienden sturen berichten via Whatsapp of Facebook. Overheidsinstellingen slingeren brieven in mijn mailbox via Mijn Overheid. Er is echter nog één organisatie die liever bomen kapt om hun op schrift gestelde mededelingen te versturen … het UWV!

Overigens mailen mag sowieso niet met de instantie. Is ook beter want doe je het wel kun je rekenen op uiterst vreemde afwezigheidsmeldingen zoals: ‘Zit ergens in Oeganda, op zoek naar familie van Bokito.’ Echt waar! Grappig was ook de slotzin: ‘Wees milieuvriendelijk, verspil geen papier met onnodig printen!’ Ze weten het wel…

Goed. De brief was dus van het UWV. Daarin een invordering teveel uitbetaalde WIA. Terecht, daarover geen misverstand. Wat mij hoofdbrekens bezorgde was het bedrag dat werd opgeëist. In één brief stonden twee bedragen met onder elke geldsom de vraag: ‘Wilt u dit bedrag binnen zes weken terugbetalen?’ Tja, duidelijk is anders.

Om deze onduidelijkheid op te lossen besloot ik ze te bellen. Na een kort voorstel rondje ontspon zich een gesprek dat u wellicht herkent. De beller praat, de ontvanger zet een plaat… plaat… plaat op die een tik heeft. Goh, klinkt ook ouderwets, een plaat! Net zo uit de mode als het versturen van brieven. Hoewel, het vinyl is weer erg in trek bij sommige artiesten. Cassettebandjes ook bedenk ik me nu. Wat volgt? De postkoets? Ik dwaal af.

‘Wat moet ik betalen?’
‘Ik pak uw dossier erbij.’ Dat kan helemaal niet. Opzoeken wel. Aangezien humor meestal niet goed valt bij dit soort gesprekken, hield ik braaf mijn mond.
‘Als u dit jaar betaalt mag u bedrag twee betalen. Wilt u een betalingsregeling dan moet u het eerste bedrag betalen.’
‘Sorry hoor, ik weet dat u deze brieven niet opstelt maar dat is toch niet duidelijk.’
De naald was intussen neergedaald. Alleen de toonhoogte was veranderd. Uit de stem van de telefoniste maakte ik op dat ze mijn sofinummer had gekoppeld aan die van een zware misdadiger die onder betaling uit wil komen. Maar ja, dat ik daarvoor bij de belastingdienst moet zijn weet ik ook wel…

Beste bestuurders van het UWV, vandaag wil ik de rollen omdraaien en u advies geven. Vervang uw platencollectie door echte mensen met echte gevoelens. Knapt de communicatie met uw clientèle vast een stuk van op!

© Sophie Dijkgraaff

 
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech