Welcome to Sophie Dijkgraaff   Click to listen highlighted text! Welcome to Sophie Dijkgraaff Powered By GSpeech

Loop ik de woonkamer binnen is op de tv Saartje het nieuws aan het voorlezen! Nou ja, niet de echte natuurlijk. Die is al jaren de meubels van engelen aan het afstoffen. Hoewel, haar grote vrienden Swiebertje, Bromsnor en Malle Pietje hebben de hemelladder eerder bestegen. Wie weet leven ze gezellig samen.

Vermoedelijk is mijn lezerspubliek vanaf dit moment uiteen gevallen in twee groepen. Groep één is van mijn leeftijd of ouder en denkt vertederd terug aan de tv-uitzendingen waarin Riek Schagen haar rol als Saartje met verve vertolkte. Met natte haartjes op de bank aan het beeld gekluisterd. De andere groep denkt: ’Waar heb je het over?’ Die laatste schare adviseer ik een rondje googelen, uitleg duurt te lang voor deze column.

Terug naar de in blouse met ruches gestoken nieuwslezeres. Wat tuttig! Misten de modeontwerpers inspiratie tijdens het ontwerpen van de wintercollectie of verlangen ze terug naar de jaren waarvan de scherpe randjes door de tijd afgeslepen zijn? ’t Was toen echt niet beter. Ja, we hadden de Elfstedentocht, in 1963 gewonnen door Reinier Paping en in Slochteren werd een gasbel ontdekt waarmee geen Groninger nu nog blij is. Niettemin misère was er ook. Denk aan de moord op Kennedy, de rassenrellen in Amerika, de Zesdaagse oorlog…
O jee, groep twee krijgt het drúk.

Vandaar ook die blouses, ze hebben waarschijnlijk geen idee hoe ouderwets het kledingstuk is. Het is mode dus kopen! En terwijl de één teruggrijpt naar de good old days, holt de ander achter een gloednieuwe trend aan. Hebt u het gelezen? Het minivarken wordt massaal vanuit zijn natuurlijke habitat verhuisd naar onze woonkamers om daar de rol van hond of poes op zich te nemen. Ik snap dat wel. Zo’n kleine krulstaart heeft iets vertederends wat ons doet smelten. Zelfs mannen!

Zo zag ik op het zelfde tv-scherm een kerel zo liefdevol over zijn varken op kabouterformaat vertellen dat het leek alsof hij net de nacht had doorgebracht met een nieuwe minnares…
Nee, niet verder denken!
Overigens zijn er geruchten dat er nogal gesjoemeld wordt met deze varkensrassen. Denk je een schattig Göttinger biggetje te kopen groeit het beest uit tot een gigántische zeug!
Ach, die arme man…
Goh, wat inspireert de mode mij! Nog nooit heb ik zo snel een column uitgetikt. Ik kijk nu al uit naar het volgende kledingstuk dat uit de mottenballen gehaald wordt. De hoepelrok?

© Sophie Dijkgraaff

 

 

 
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech