Welcome to Sophie Dijkgraaff   Click to listen highlighted text! Welcome to Sophie Dijkgraaff Powered By GSpeech

6 december 8.30 uur

‘Nina!’ Potverdikkie, heeft ze haar bord met beschuitjes op de bank gezet. Gatver! Heel mijn pyjamabroek zit onder de bessenjam!
‘In Frankrijk is de zanger Johnny Halloway… Halliway… is overleden.’ Wat! Ze bedoelt toch niet Johnny Hallyday…

Terwijl ik met een theedoek mijn broek schoonmaak voert mijn vriendin, waarschijnlijk nog onder invloed van de teveel ingenomen Chardonnay gisteravond, tijdens het douchen een aria van Puccini uit. Op tv neemt mediadeskundige Mark Koster het woord.
‘De Fransen denken nu dat Elvis dood is maar eigenlijk, dat kunnen wij in deze Nederlandse uitzending wel zeggen, is het meer een soort André Hazes. Beetje vrolijk en leuk.’
Euh… heeft hij het over de man die 110 miljoen platen heeft verkocht? Heeft hij het over de zanger die tot op hoge leeftijd stadion na stadion uitverkocht met zijn concerten?

‘Hij had ook de levenstijl van Hazes’, ratelt Koster verder. ‘Aan de drugs, belastingontduiking, beschuldigd van me too in de tijd dat dat nog volkomen normaal was dus … ja een grote Franse rock-'n-roll held sterft. Een grote Franse zanger met een groots en meeslepend leven’. Hallo meneer Koster, zijn dit de kwaliteiten waarmee je een rockster kunt worden? En waarom de man postuum betrekken in de me too discussie? Over een zanger met een carrière van zestig jaar is toch wel iets anders te vertellen?

‘Hé Sophie, jouw beurt. Wat is er met mijn ontbijt gebeurd?’
‘Tja…’Demonstratief toon ik de theedoek met bessensmurrie.
Nog voor ze kan antwoorden wordt haar aandacht getrokken door Roos Moggré van Goedemorgen Nederland die het onderwerp Hallyday vrolijk afsluit.
‘Ach jee,’ mompelt ze.
‘Inderdaad ach jee. En dan dat roddelbladniveau! Mediadeskundige tsss.’
‘Kom op Sophie, afkoelen! Ik ga naar huis, jij onder de douche!’
‘En je ontbijt?’
‘Dat komt thuis wel!’ Lachende werpt ze een blik op de verkruimelde beschuitjes.

9 december 2017 (fragment uit nieuwbericht op de website van de NOS)
Met een ceremonieel dat normaal gesproken voorbehouden is aan staatshoofden en cultuuriconen als Victor Hugo is in Parijs afscheid genomen van de overleden rocker Johnny Hallyday. Het Franse volk was massaal toegestroomd om de begrafenisstoet door het centrum van de stad te zien rijden.
Honderden motorrijders begeleidden de stoet die langs de Arc de Triomphe reed en over de Champs Elysées de Place de la Concorde bereikte.

En dat allemaal voor een L'Idole des jeunes die zo weinig heeft voorgesteld…

© Sophie Dijkgraaff

 

 

 

 
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech