Welcome to Sophie Dijkgraaff   Click to listen highlighted text! Welcome to Sophie Dijkgraaff Powered By GSpeech

Met dezelfde snelheid als waarmee ze jaren geleden het televisiekijkend publiek met haar aanwezigheid overdonderde, is ze verdwenen. De Telegraaf maakt melding van overmatig drugsgebruik, Ze.nl  herhaalt het bericht verspreid door Den Haag FM: een zelfmoordpoging. De radiozender was door verschillende bronnen ‘dichtbij ‘Barbie’’ ingelicht. Waarschijnlijk staat ‘dichtbij’ hier synoniem voor vrienden. Hoewel, ik vraag me af of ik deze uit-de-school-klappers als vrienden zou bestempelen …

Gelukkig lees ik op de website van RTL-nieuws dat ex-man Michael aan RTL-boulevard heeft verteld dat hij voor de kinderen, die hij samen met de blonde pop heeft gekregen, zorgt. Oud-manager Jake laat ons via Linda.nl weten: ‘Barbie bij bewustzijn en buiten levensgevaar’. Nieuwe Ken Jordi Ossel plaatst een foto van zichzelf zoenend met Samantha, zoals Barbie in het dagelijks leven genoemd wordt, op Facebook. Uit onvrede. Hij mag de zieke realityster van haar familie niet bezoeken.

U begrijpt, daar waar de docusoap na vijf jaar in 2017 gestopt is met Barbie’s scheiding, kunnen we de draad momenteel weer oppikken via de sociale media en pers. Nu het kalf figuurlijk verdronken is wordt er getwitterd: ‘Heeft Barbie wel genoeg begeleiding gehad?’ en: ‘Is het publiek niet ook medeplichtig aan deze ellende?’ In mijn hoofd speelt een andere vraag. Is Samantha niet het voorbeeld van hoe fout het kan gaan als we té afhankelijk worden van onze populariteit? En hoe verhoudt zich dat tot bezigheden zoals Facebooken, Twitteren en vloggen?

Over sociale media is bekend dat veel likes en volgers hetzelfde verslavende effect op de hersenen hebben als drank en drugs. Veel bedrijven maken daarom dankbaar gebruik van gewoontevormende technologie die zover gaat dat het ons gedrag aanstuurt. Pop-ups en berichtjes prikkelen ons toch weer in te loggen op ons account. We willen leuk gevonden worden, meetellen. Om dat te bereiken pimpen we onze (profiel)foto’s en ons leven op. Insiders vertellen over Samantha dat ze niet in de realiteit leefde. Of ze hierin alleen is valt te betwijfelen.

PS Samantha ik wens je een spoedig herstel, buiten de schijnwerpers. 

© Sophie Dijkgraaff

 

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech