Welcome to Sophie Dijkgraaff   Click to listen highlighted text! Welcome to Sophie Dijkgraaff Powered By GSpeech

Ondanks dat mijn huisarts eind vorig jaar een spuit in mijn arm stak met de mededeling: ‘Zo jij wordt vast niet ziek,’ lag ik vorige week uitgeteld met, u raadt het al, de griep. Des te meer pech was het dat mijn oren simultaan besloten het geluid uit te zetten. ‘Oorontsteking, ’ gilde dezelfde dokter na het mishandelen van mijn buizen van Eustachius met zijn oorlamp.

Met de antibioticumkuur binnen handbereik streek ik, eenmaal thuisgekomen, neer op de bank en sloeg de krant open bij een artikel over discriminatie binnen de uitzendbranche. Onlangs uitgebreid behandeld tijdens een televisie-uitzending van Radar. ‘Iedereen weet wel dat discriminatie niet mag; het gaat erom dat je het herkent.’ Een citaat van Joost Heeroma communicatiemanager van Randstad.

Nu wil ik niet bijdehand doen, echter als mij de vraag: ‘We hebben liever geen Turken omdat we daar slechte ervaringen mee hebben gehad. Ik weet niet of jullie daar rekening mee kunnen houden?’ was voorgelegd, tien tegen één dat ik het discriminerend karakter zou herkennen. De recruiters, gebeld door de redactie van Radar, totáál niet. Sterker, de meeste wilden best meewerken aan het verzoek …

Gelukkig wil Randstad altijd ’het beste uit jezelf halen’ dus moeten na dit incident alle medewerkers een soort assertiviteitscursus van 2,5 uur volgen. Doel: klanten leren aanspreken op discriminerende insinuaties. Een mooi streven maar wat als de klant niet wil luisteren, wordt deze dan – hopla - gedelete? Eerst lezen voordat ik dat geloof!

Toch, we moeten ergens beginnen en wie weet, werkt het. Trouwens als dat zo is, moeten we dan de cursus niet aan meer mensen verplicht opleggen? Moet u zich eens voorstellen, een Nederland zonder discriminatie op geslacht, leeftijd, godsdienst of afkomst. Een land waar de PVV, DENK en andere politieke partijen die spelen met onze identiteit onnodig zijn. Pff, ik geloof dat de koorts toeslaat. Ik kruip onder dekens!

©Sophie Dijkgraaff

 
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech