Welcome to Sophie Dijkgraaff   Click to listen highlighted text! Welcome to Sophie Dijkgraaff Powered By GSpeech

Ondanks dat de vogels mij de afgelopen dagen wakker maakten met vrolijk getjilp – de lente komt eraan! – werd het een wat triestige week waarin het thema afscheid nemen centraal stond. Zo bereikte mij vlak voor de 83e Boekenweek het nieuws dat de dichter, romancier en columnist die ooit zei: ‘Ik wil schrijven, al het andere zit me in de weg,’ zijn pen neerlegt.

‘Hij is moe en oud en heeft genoeg geschreven’, laat de familie van de 88-jarige Remco Campert via uitgeverij De Bezige Bij het publiek weten. De man van wie ik de roman ‘Het leven is vurrukkulluk’ stukgelezen heb is klaar. Een toegift hoeven we niet te verwachten, er ligt nergens nieuw werk op een plank. Op dezelfde dag dat het nieuws rond Campert de massa bereikt blaast elders opa Willem uit de tv-reeks Oppassen!, zijn laatste adem uit. Geen aflevering waarin Ben Hulsman (86) zijn rol met verve speelde, heb ik gemist. Zoals velen op de bank met cola en chips.

Droevig nieuws van een andere orde trok de geheugenlade in mijn hersenen nog verder open. Het gebrul van de Harley gaat verdwijnen. Ergens in de komende vijf jaar verschijnt de eerste elektrische motorfiets met ‘straaljager’ geluid, zo maakte Bill Davidson, achterkleinzoon van oprichter William Davidson bekend. Op mijn 18e zag ik voor het eerst Peter Fonda met wapperende haren en lederen broek samen met zijn vrienden over de beeldbuis scheuren op wáánzinnige motoren en maakte ik kennis met het typisch roffelende geluid, ook altijd aanwezig in mijn dromen waarin ik achterop bij Peter over de interstate highway door Amerika roetsjten.  

Kort na het zien van de film kwam mijn droom uit. Ik kreeg verkering met een leuke motorrijder. Natuurlijk haalde zijn scheurijzer het niet bij de choppers uit Easy Rider. Geen hoog stuur en de uitlaat spuugde een geluid uit dat zich leek aangepast te hebben aan de kleur van het chassis: roze! Tja, terugkijkend is er maar één conclusie te trekken: de liefde maakte me tijdelijk stekeblind. Tot het moment daar was om afscheid te nemen. Net zoals het nu tijd is om Ben Hulsman en het Harley geluid met een kort adieu los te laten … Van Remco Campert hoef ik gelukkig nooit echt afscheid te nemen. Zijn verhalen zijn 'onsterffulluk'!

 

© Sophie Dijkgraaff

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech