Welcome to Sophie Dijkgraaff   Click to listen highlighted text! Welcome to Sophie Dijkgraaff Powered By GSpeech

Eigenlijk moet ik het niet meer doen. Het enige wat ik eraan overhoud is een mega hoge bloeddruk en omdat ik de afgelopen dagen thuis geen luisterend oor heb kunnen vinden zit er niets anders op mijn onvrede over een paar krantenartikelen met u te delen.

Waar te beginnen? Laat ik eerst even terugkomen op het bericht dat winkeliers uit Rotterdam, na het ontstaan van een maatschappelijke discussie, hebben besloten op 4 mei om 19.00 uur dicht te gaan. Applaus! Want het is natuurlijk een hele opgave om één keer in het jaar de deuren eerder te sluiten om stil te staan bij hen die tijdens de (Tweede wereld) oorlog of vredesmissies nadien zijn omgekomen. Mij lijkt juist dat zolang niet de héle wereldbevolking ervan doordrongen is dat misbruik van macht en het gebruik van geweld niet de oplossing is om conflicten te beslechten, we moeten gedenken tot we er bij neer vallen. Helaas vermoed ik dat dit laatste mij letterlijk gaat overkomen.

Maar rondom 4 mei kwam er nog een bericht naar buiten waarvan ik denk, echt? In het AD van afgelopen week las ik een artikel van Julia Bros die het verhaal van Bas Jongeneel optekende. Jongeneel stond afgelopen jaren twee keer in de erewacht op de beroemde vlakte in de Scheveningse Duinen. Nu mag hij niet meer mee doen. Jongeneel is – sliep uit! – te dik. En dik "oogt het niet mooi" aldus de woordvoerster van het bestuur van de Vereniging Erepeloton Waalsdorp Wendy Broers. Zelf uit de erewacht gestapt omdat zij ook, vrijwillig of niet, een pondje teveel rond de heupen heeft hangen.

Tot mijn verbazing las ik een paar dagen later in dezelfde krant dat Vincent van Gaal, zijn derrière 180 graden heeft gedraaid. Door angst ingegeven, de voorzitter van de vereniging maakte zich zorgen over het terugtrekken van donateurs, zijn gezette vrijwilligers weer meer dan welkom in de erewacht. Persoonlijk zou ik nu voor de klus bedanken en mijn respect op een andere wijze tonen. Ik zou pas terugkomen na een oprecht excuus. Men zou mij weerzien zodra de vereniging de tv-kijkers, die klachten indienen over het postuur van hun medemens, terugschrijft dat ze maar eens na moeten denken over hoe de Tweede wereldoorlog is begonnen …
En ten slotte meneer Van Gaal, zoals u vertelde bij Jeroen Pauw, er zijn naaiateliers die overalls op maat kunnen maken. Leuk als bedankje voor de vrijwilligers.

Zo, dat is eruit. Benieuwd waar ik me volgende week druk over ga maken!

© Sophie Dijkgraaff

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech