Welcome to Sophie Dijkgraaff   Click to listen highlighted text! Welcome to Sophie Dijkgraaff Powered By GSpeech

Natuurlijk had ik een column kunnen schrijven over alle perikelen rondom de afschaffing van de dividendbelasting. Ik had mijn mening kunnen neertikken over de hele toestand waarin een hoofdrol was weggelegd voor onze minister van Economische Zaken en Klimaat en onze premier. Maar omdat ik geen (volledige) herinneringen heb aan alle eerdere blunders (de bonnetjes affaire, een wel … niet … euh toch wel, liegende minister van Buitenlandse Zaken) lijkt me dat geen goed idee. Daarnaast maakte het optreden van onze regeringsleider afgelopen woensdag tijdens “misschien wel het lastigste debat uit zijn politieke loopbaan” volgens Nieuws.nl, op mij niet de indruk dat onze regeringsleider alle ophef onder de bevolking serieus nam. Bij mij is dat gevoel intussen wederzijds.

Ander onderwerp van grotere urgentie. De werkgelegenheid van de arbeidsgehandicapten. Laat ik u eerst een uitspraak van onze minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voorleggen : “Het is goed als je zelf iets kunt betalen voor jezelf of je kinderen, zonder afhankelijk te zijn van je partner of van het armoedebeleid van de gemeente.”
Na dit gelezen te hebben moest ik me toch even achter het oor krabben toen ik de plannen van de staatssecretaris Sociale Zaken en Werkgelegenheid onder ogen kreeg. Een aanpassing op de participatiewet die ervoor zorgt dat velen arbeidsgehandicapten onder het minimumloon gaan verdienen. Voor een eventuele subsidie op dit salaris kunnen de werknemers wel bij hun gemeente aankloppen maar de aanvraag kan geweigerd worden als er spaargeld en/of werkende partner is. Ik las toch net dat onzelfstandig niet raadzaam is?

Er zijn nog twee rechten waarop de plannen van de staatssecretaris direct gevolgen hebben; het pensioenrecht komt te vervallen en sociale rechten zoals de WIA- en/of WW zijn loongerelateerde uitkeringen. Mocht de mindervalide dus in de toekomst onverhoopt ziek worden of ontslag krijgen is het gevolg van de huidige plannen een lagere overheidssteun. Grote kans dat de getroffene aanspraak moet maken op het armoedebeleid van de gemeente. Maar ik las toch net dat we dat moeten voorkomen mevrouw de minister?

Op het moment dat ik mijn grieven neertik heeft de betreffende staatssecretaris, onder druk van de Tweede Kamer en regeringspartij D66, besloten haar plan nog eens onder de loep te nemen. Ik heb een beter idee. Omdat de hele vondst alleen maar negatieve kanten kent voor de arbeidsgehandicapten en het volgens het Nederlandse mensenrechteninstituut in strijd is met gelijke behandeling van mensen met een handicap, verwijzen we het hele plan naar de papierversnipperaar. Want zoals de premier onlangs tweette naar Noortje van Lith, zelf arbeidsgehandicapt: “Dit kabinet staat voor gelijke kansen voor iedereen.”

PS Mocht iemand zijn geheugen willen opfrissen, de tweet dwaalt nog op het internet.
Teken nu de petitie "Wij staan op! Gelijke kansen op de arbeidsmarkt".

©Sophie Dijkgraaff

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech