Welcome to Sophie Dijkgraaff   Click to listen highlighted text! Welcome to Sophie Dijkgraaff Powered By GSpeech

Op de achterkant van het tijdschrift Onze Taal lees ik: ‘Doel is rijksambtenaren zichzelf al werkend te laten verrijken.’ Direct zie ik de mannen en vrouwen van de Belastingdienst voor me. Zouden die door de belastingdeal met Shell niet alleen de Nederlands-Britse multinational wat extra geld hebben toebedeeld maar ook zichzelf?

Tuurlijk niet. Je kunt veel over de Belastingdienst schrijven maar ik heb nog nóóit gehoord dat het personeel iets gepikt heeft. Stop! Dat is niet waar. Al schrijvende herinner ik me een gevalletje verduisteren en witwassen van € 20 miljoen door een medewerker. Destijds (2014) vroeg ik me af hoe dit zo ongestoord kon plaatsvinden. Intussen is het me duidelijk. Binnen de muren van de belastinginner heerst al járen complete chaos zo vertelde René Veldwijk ICT-expert in het tv-programma Een Vandaag. Chaos die alleen op te lossen is door het inhuren van vertrokken medewerkers als zzp’ers.

Ik hoor de oud-medewerkers al lachen. Eerst vertrekken met een vette bonus (2016) en nu als zelfstandige met een flink uurloon opnieuw blauwe enveloppen vullen voor dezelfde baas. Trouwens voor de groep achtergeblevenen zijn de uitspraken van de ICT-expert ook weinig motiverend: kneusjes! Intussen houdt toenmalig verantwoordelijk staatssecretaris van Financiën de kaken op elkaar. Hij is druk met de Groningers die ook al zo dól zijn op de werkwijze van deze man. Terug naar Shell.

Twee linkse partijen zijn door de hele heisa zó opgewonden geraakt dat ze roepen om een parlementaire enquête. Voordat het zover is wordt de belastingbetaler komende week getrakteerd op de poppenkastvoorstelling: Het Kamerdebat. De uitkomst zal vast niet verrassend zijn. Het scenario draait om de geheime stukken die wel áchter de theatergordijnen zijn gedeeld maar tijdens het optreden in de coulissen moeten blijven zodat de toeschouwers, verantwoordelijk voor de gage, in het duister blijven tasten. De rolverdeling? Onze President treedt op als haas. Andere belangrijke spelers zijn van linkse huize. Zij betreden het podium als gevaarlijke pitbulls om na een paar uur klessebessen als piepende Chihuahua’s in hun mandjes te kruipen. Het doek valt rond tien uur ’s avonds. Op tijd om alle standpunten bij Nieuwsuur nog eens tot in den treure uit te kauwen.

Toch kan deze afloop wel eens de beste zijn. Tot nog toe zijn er miljoenen zuurverdiend geld van de belastingbetaler weggevloeid. Dit bedrag zal mede door het puinruimen bij de belastinginner alleen maar oplopen. De kosten voor een parlementaire enquête worden geschat op ± € 2 miljoen. Een boel geld voor rapportages die toch weer verdwijnen in een of andere stoffige la of kast. Beter is het deze euro’s te besteden om problemen als laaggeletterdheid of armoede in ons land aan te pakken.
Ach, wie hoor ik daar?
‘Ik maak bezwaar tegen de term armoede.’
Hallo Mark!

© Sophie Dijkgraaff

 
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech