Welcome to Sophie Dijkgraaff   Click to listen highlighted text! Welcome to Sophie Dijkgraaff Powered By GSpeech

’t Waren leuke foto’s, Maxima stoeiend met een paraplu omdat nét op de feestdag Dia di Bandera, de normaal strakblauwe lucht boven Curaçao veranderde in één grote regendouche. Gelukkig liet het koninklijk paar zich niet klein krijgen. Tussen de evenementen rond de Volvo Ocean Race-finish en een werkbezoek aan Nijmegen door, genoten ze van alle festiviteiten op de parel van de Caribische zee. De schoonste van het hele land ging gekleed in de kleur oranje, móói!

Zo’n 3000 kilometer verderop werd de andere kiek gemaakt. Van twee heren in saaie pakken, onze premier en Uncle Donald. Voorafgaand aan het bezoek van onze minister-president was veel te doen. Weinig inhoudelijk. Het ging vooral over op welke manier de heren elkaars hand zouden schudden. Na afloop bracht de geschreven pers uitvoerig verslag en werd onze nationale positivo uitgeroepen tot de slimste. Louter omdat hij met zijn linkerhand de bovenarm van Mister Prodent vastpakte, “met gespreide vingers, waardoor hij de arm controleert en tegelijk zichzelf stabiliseert”. Wat had ik graag een plaatje gehad van onze premier oefenend op deze actie!

Even serieus. Ik vraag me af of dit soort uitjes ook nog plaatsvinden na de invoering van de nieuwe klimaatwet. Want al zijn de afbeeldingen nog zo aardig, er worden wel duizenden liters brandstof doorheen gejaagd voor één dag swingen en een onderonsje van zestig minuten. Trouwens over het veranderende klimaat gesproken, op Europees niveau is daar direct wat aan te doen.  

Het is een terugkerend onderwerp van discussie en eigenlijk te belachelijk dat het fenomeen nog steeds niet gestopt is: de maandelijkse verhuizing van het Europees Parlement van het Brusselse naar Straatsburg. Als de club van 28 alleen al dit nutteloze gedoe een halt toeroept levert dat een vermindering van 19.000 ton CO2 uitstoot per jaar op. Bijkomend voordeel: we besparen ook nog eens een leuk bedrag dat we kunnen verdelen tussen de eurolanden. Volgens mij heeft Nederland nog wel een paar kwesties op te lossen waarbij dit geld goed van pas komt: onderwijs, armoedebestrijding, laaggeletterdheid.
Helaas, ik zie het niet gebeuren. Afschaffen van het verhuiscircus “kan alleen bij unanimiteit van de lidstaten.”
Tja, als het bij de EU-gezanten ergens aan ontbreekt … .

©Sophie Dijkgraaff

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech