Welcome to Sophie Dijkgraaff   Click to listen highlighted text! Welcome to Sophie Dijkgraaff Powered By GSpeech

De gele veiligheidshesjes hebben na protesten in Frankrijk een nieuwe betekenis gekregen. Les gillets jaunes, dienen vandaag de dag als teken van verzet tegen het regeringsbeleid. Bij aanvang een vreedzaam protest maar al gauw omgeslagen tot een harde strijd waarbij vernieling, mishandeling en plunderingen niet geschuwd worden. Militairen werden afgelopen weekend ingeschakeld om de activisten, die onder andere huishielden op de Champs-Élysées en rond het historische monument de Arc de Triomphe, een halt toe te roepen.

Een trieste gebeurtenis waarbij 133 mensen gewond raakten, 412 mensen werden opgepakt. Het maakte dat de berichtgeving niet meer ging over de redenen van de protesten: de hoge kosten van levensonderhoud, accijnsprijzen of tegen het kabinetsbeleid. Via Wallonië zijn de protesten naar ons land overgeslagen. Tot nu toe valt het aantal activisten mee maar als we alle berichten mogen geloven groeit het aantal leden van Gele Hesjes.NL gestaag.

Nu zou ik braaf kunnen schrijven dat ik alle woede niet begrijp of dat een stelletje oproerkraaiers het protest hebben gekaapt. Maar is dat zo? Net als in de ons omringende landen neemt het gevoel van onvrede hand over hand toe. Onvrede gevoed door een premier die burgers voorhoudt dat het héél goed gaat met Nederland terwijl het loon van de gemiddelde werknemer vrijwel gelijk blijft. Leiders die de praktijken van vastgoedbeleggers niet stoppen waardoor de huizenprijzen steeds hoger opgestuwd worden en nieuwkomers op de huizenmarkt geen enkele kans meer maken een verblijf te kunnen aankopen. En een huurwoning? Sluit u even aan bij een jarenlange wachtrij…

U begrijpt, deze twee punten zijn slechts het topje van de ijsberg. De onvrede is breder, de frustratie zit dieper. Zolang het erop lijkt dat de politiek een lange neus trekt naar alle zorgen die er in de maatschappij leven is het goed mogelijk dat ook hier de frustratie omslaat in agressie. Voor Les gillets jaunes was de verhoging van de brandstofaccijnzen de bekende druppel. Hopelijk gaan hier de partijen in dialoog voor de emmer overloopt. 

©Sophie Dijkgraaff

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech