Welcome to Sophie Dijkgraaff   Click to listen highlighted text! Welcome to Sophie Dijkgraaff Powered By GSpeech

Zo vlak voor de Kerst ga ik mijn lezers natuurlijk niet vervelen door de brief van onze Mark - afgelopen week te lezen in alle landelijke kranten - te ontleden en te bekritiseren. Welnee, een man die Nederland ziet als een breekbaar vaasje heeft mij net iets te veel fantasie. Beeldspraak is leuk maar dat moet het wel blijven.

Een vaasje verkopen voor een voorwerp dat door 17 miljoen gewone en bijzondere mensen kan worden vastgehouden noem ik gewoon een VAAS. Klinkt minder breekbaar maar dat past prima bij ons land. Nederland is namelijk niet breekbaar. Nederlanders hebben door de eeuwen heen bewezen een land te vormen dat zelfs na de grootste catastrofe zijn wonden likt en doorgaat. Het zijn de leiders die Nederland kunnen maken of breken. Het zijn de politici die de Groningers laten stikken, de armoede miskennen, Shell met een belastingdeal laat wegkomen en de gewone en bijzondere Nederlander opzadelt met een verhoging van het lage btw tarief, de energiebelasting en zo verder.

Ik heb ontzettend veel respect voor al die Nederlanders die leven in armoede en die er toch iets van maken. Ik heb respect voor iedere werkzoekende die niet op waarde wordt geschat maar het stempel ‘te oud’ opgeplakt krijgt en die toch niet opgeeft. Mensen als u en ik die mee willen doen maar ondanks alle beloftes vanuit het Haagse uitgespeeld zijn in de huidige maatschappij. Ik heb ontzettend veel respect voor al die vrijwilligers welke Nederland wél leefbaar maken, omkijken naar een ander, hulp aanbieden of simpelweg een arm om iemand heen slaan.

Er zullen nu mensen zijn die schouders ophalen. Die niet weten waar ik het over heb. Die de komende dagen, opgedoft in een nieuw kloffie, aanschuiven aan een goed gedekte, overvolle dis in een heerlijk verwarmde kamer. Vooral hen roep ik op de ogen te openen voor de misstanden in onze maatschappij. Ga naast de Groningers, de werklozen, de minderbedeelden staan. Laat hen weten dat zij meetellen en gewaardeerd worden.

Tsjonge, ben ik toch in de val gelopen. Heb ik de tekst van onze minister-president toch nog op de hak genomen en terloops aangepast. Sorry! ’t Is nog zonde van mijn tijd ook. Mark gaat dit betoog natuurlijk nooit lezen al zou ik hem laten afdrukken in alle Nederlandse dagbladen. Goed. Laat ik mijn column eindigen zoals gebruikelijk in deze tijd: ik wens álle Nederlanders warme, liefdevolle Kerstdagen toe!

©Sophie Dijkgraaff

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech