Onlangs vertelde mijn vriendin Nina enthousiast over een film die ze had gezien: Das leben der anderen. Nu wordt er in huize Dijkgraaff weinig naar films gekeken, simpelweg omdat ik dól ben op detective series, maar na Nina’s: ‘Ach, Sophie je móét hem écht zien!’, besloot ik gisteravond de geleende dvd in de daarvoor bestemde gleuf te stoppen.

Waar gaat de speelfilm Das leben der anderen over? Ik doe het even kort anders wordt deze column te lang. Het verhaal speelt zich af in de DDR. Stasi-officier Gerd Wiesler krijgt de opdracht toneelschrijver Georg Dreyman en zijn vriendin Christa-Maria Sieland af te luisteren. Tijdens deze werkzaamheden komt hij in aanraking met literaire werken. Hierdoor beïnvloed gaat hij beseffen dat hij eigenlijk voor een boosaardig regime werkt. Hij besluit Dreyman in bescherming te nemen.

Helaas kent de film een dramatisch einde. Sieland pleegt zelfmoord door voor een bus te springen en Wieslers bedrog komt uit waardoor hij eindigt als postmedewerker op een Stasikantoor. Pas jaren later, als Dreyman achter de heldendaad van Wiesler is gekomen en hier het boek Die Sonate vom Guten Menschen over schrijft, krijgt hij de erkenning waar hij recht op heeft. Dreyman draagt het boek op aan HGW XX/7, het codenummer van Wiesler.

Pff, valt niet mee om zo’n beknopte uitleg te schrijven! Goed. Wat vond ik van de film? U móét hem écht zien! Een prachtig verhaal en het zette mij aan het denken. Doen wij anno 2016 in een vrij land niet hetzelfde als de DDR gedurende de Stasi-periode? Net als toen wordt er in ons land gebruik gemaakt van kliklijnen voor het melden van overlast veroorzaakt door Midden- en Oost-Europeanen of om aanhangers van Gülen te melden bij de Turkse overheid.

Daarbovenop, ook al gaan wij niet zoals Wiesler op een zolder zitten om andere te bespieden, het leven dendert voorbij terwijl we constant op de sociale media rondhangen om te zien wat der anderen doen. We beoordelen en worden beoordeeld op onze prestaties, ons uiterlijk en wat al niet meer. Oké, nu bepalen we nog zelf wat we delen maar wat gebeurt er straks als overal drones rondvliegen? Misschien brengen alle nieuwigheden ons wel meer dan we bij aanvang dachten…