Welcome to Sophie Dijkgraaff   Click to listen highlighted text! Welcome to Sophie Dijkgraaff Powered By GSpeech

Onzeker

IJssel en Lektreek 23 januari 2019

Niets vraagt méér om de juiste uitdossing dan een nieuwjaarsreceptie. Zo’n bijeenkomst draait tenslotte niet alleen om het overbrengen van de beste wensen, er wordt ook druk genetwerkt. ’t Is daarom wel fijn als de eerste indruk gelijk de juiste is. Nu is het geval dat ik door onzekerheid altijd betwijfel of ik dit soort bijeenkomsten wel wil bijwonen. Meestal ga ik alleen, wat niet alleen de entree bemoeilijkt, begin ook maar eens spontaan een praatje met een onbekende feestganger. Laatst heb ik de binnenkomst driemaal overgedaan. Mensen die dat toevallig hebben gezien – vermoedelijk niemand want dat is het nare, terwijl ik me énorm druk sta te maken word ik totaal niet opgemerkt – zullen vast gedacht hebben: ‘Wat is dat voor mal mens?’ Het zou dus meteen een eigenaardige eerste indruk zijn geweest … 

Lees meer...

De overgave

IJssel en Lekstreek 9 januari 2019

Nog voordat ik mijn tanden in een oliebol zette ontving ik het eerste bericht; via mijn e-mail waarvan het adres schijnbaar in verkeerde handen is gekomen. U krijgt ze vast ook wel, spamberichten. Nu heb ik de rare gewoonte om ze, tegen beter weten in, te lezen. Dus klikte ik op de link et voilà, op beeld verscheen – gelukkig! – geen hacker maar een reclameboodschap, afkomstig van Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U snapt dat ‘huppeldepup’ verzin ik ter plekke. In het echt stond er een reeks getallen waarvan ik geen hout snapte.

Lees meer...

Tijdelijk

IJssel en Lekstreek 12 december 2018

In heel Nederland zijn ze al te vinden: pop-upstores. U kent het concept waarschijnlijk wel. Pop-upstores zijn winkels die opeens in het straatbeeld verschijnen. Vaak duiken ze op in lege panden. De inhoud van dergelijke winkels kan op verschillende manieren worden ingevuld. Zo kunnen er producten als kleding of make-up worden verkocht, komen er in sommige kunstexposities, of settelt een restaurant zich op de tijdelijke locatie. In het bijzonder voor startende ondernemers is het dé kans om te toetsen of het product dat zij aan de man willen brengen enig kans van slagen heeft. Het is niet uitzonderlijk dat een pop-upstore zo’n succes is dat de eigenaar zich permanent vestigt.

Lees meer...

Naald en draad

IJssel en Lekstreek 28 november 2018

Truien, vesten, pullovers, sjaals. Wat ik al niet gehaakt heb, de lijst is eindeloos. En sinds Hollywoodsterren hun handwerkjes openlijk delen op de sociale media is het weer helemaal hip! Ik vergeet trouwens bij mijn opsomming pannenlappen te vermelden. Witte pannenlappen met een rood randje. Op de huishoudschool gemaakt speciaal voor Moederdag. Was deze opleiding toch nog ergens goed voor want verder zijn huishoudelijke taken niet aan mij besteed. Het moet, maar verder…

Lees meer...

'Samen'leving

IJssel en Lekstreek 14 november 2018

Ze maken graag een praatje met bezoekers van sportverenigingen, de Bieb of de Voedselbank. Patiënten van het IJsselland Ziekenhuis en bewoners van Hospice IJsselOever worden door ze verzorgd en bij de Wijkwinkel helpen ze met de administratie of belastingaangifte: de vrijwilliger. En dit is nog maar een zeer kleine greep uit de vele instellingen waar u deze groep waardevolle mensen ontmoet. Geheel belangeloos of tegen een geringe onkostenvergoeding geven ze inhoud aan het woord samenleving. Ik vraag me dan ook af wat er zou gebeuren als deze mannen en vrouwen er de brui aan zouden geven.

Lees meer...

Comeback

IJssel en Lekstreek 31 oktober 2018

De broekband moest lager, lager, laagst. De onderbroek hoger, hoger, hoogst. Niets zo stoer als het showen in wat voor kek peperduur merk de billen gestoken werden. Zo jammer dat er meestal véél meer te zien was dan de wezenloos grote letters van Dolce & Gabbana of Hilfiger. Honderden, nee duizenden ‘loodgietersgleuven’ heb ik voorbij zien komen. Sexy? Tja, daarover verschillen de meningen. Als u het strikt aan mij vraagt, ik ben blij dat er andere tijden aanbreken. Blij dat het model spijkerbroek dat momenteel zijn rentree maakt qua ontwerp gelijk is aan die van de jaren zeventig.

Lees meer...

Paspoort

IJssel en Lekstreek 17 oktober 2018

Het valt mij op dat er op tv soms vragen gesteld worden waarop een antwoord compleet overbodig is. Neem deze aankondiging: ‘Mijn gast is deze 16-jarige jongen’, waarna, vrijwel in één adem volgt: ‘Hoe oud ben je?' Ook privé komt het voor dat de weg bekend is maar dat men er toch naar informeert. Zoals onlangs.

Lees meer...

Kwetsbaar

IJssel en Lekstreek 3 oktober 2018

De column die u nu leest is twee weken geleden door mij uitgetikt. En vormt het normaliter geen probleem een geschikt onderwerp te vinden, ditmaal was het een grote opgave. Maar één gebeurtenis spookte door mijn hoofd. Het vreselijke ongeluk in Oss dat een dag eerder had plaatsgevonden. De gruwelijke aanrijding dat vier kinderen het leven kostten en waarbij een 11-jarig kind en een 32-jarige begeleidster in kritieke toestand in het ziekenhuis werden opgenomen. 

Lees meer...

Mellek!

IJssel en Lekstreek 19 september 2018

Op de Bermweg sta ik te wachten tot het voetgangerslicht van kleur verspringt. In mijn hoofd klinkt het prachtige nummer Les feuilles mortes van chansonnier Yves Montand. Ik neem aan dat mijn hersenen dit lied uit het archief opgescharreld hebben omdat het past bij de tijd van het jaar. Links en rechts dwarrelen goudgele bladeren als confetti over de straat. De lucht voorspelt regen.

Lees meer...

Markt

IJssel en Lekstreek 5 september 2018

Ik mag het graag doen: de donderdagse weekmarkt bezoeken. ’t Is vaak wel met gevaar voor eigen leven want al fietsend vliegen de scooters me op zo’n geringe afstand voorbij dat ze haast aan mijn stuur blijven hangen. Nog erger zijn wielrenners in van die kekke pakjes compleet met reclame van één of andere winkelketen. Ik vraag me af, krijgen ze voor het dragen van dergelijk tenues betaald? Gratis reclame maken lijkt mij een beetje vreemd. Toegegeven, het staat wel professioneel. Soms waan ik me eerder op het parcours Luik-Bastenaken-Luik dan op de Capelseweg. Zij ook. Omkijkend, alsof ik ergens fiets waar het niet mag, zoeven ze langs me heen. Eenmaal ging het zo mis dat ik in volle vaart het struikgewas invloog! Of er iemand te hulp schoot? Welnee. Tijd kost punten …

Lees meer...

Zomerdagen

IJssel en Lekstreek 22 augustus 2018

’t Is me weer niet gelukt. Ondanks de zonovergoten dagen, het smeren met een middel dat nog net geen bak- en braadmiddel was, zijn mijn benen nog net zo wit als vóór de hittegolven. Om toch nog een beetje leuk voor de dag te komen – een korte rok schreeuwt nu eenmaal om enigszins getinte benen – sloeg ik de hand aan mezelf met een tube zelfbruiner. Het resultaat? Prachtig gekleurde onderdanen waar mee ik, tijdens de vele rokjesdagen die deze zomer ons heeft geschonken, door het leven stapte.

Lees meer...

Jubilea

IJssel en Lekstreek 8 augustus 2018

Als er één ‘cluppie’ is waar onze hele familie gillend voor opspringt, is dat Feijenoord. Natuurlijk moet de ploeg, om deze actie te bewerkstelligen, wel eerst even de bal in het daarvoor bestemde netje trappen maar dat was tijdens het laatste seizoen totaal geen probleem. De wedstrijduitslagen van de club tonen meer overwinningen dan nederlagen.

Lees meer...

Het schoone dorp

IJssel en Lekstreek 25 juli 2018

“Dat is al zo oud als de weg naar Kralingen.” ’t Is zo’n typische uitspraak waardoor je direct weet waar je bent: Rotterdam. Toch is het gezegde ook buiten de 010 zone in gebruik en weet bijna iedereen direct wat er bedoeld wordt.
Vooral in het voorjaar fiets ik graag over de in de Romeinse tijd ontstane weg naar Kralingen oftewel de ‘s Gravenweg. Ik vind de natuur dan op z’n mooist. Ontluikende bermbloemen, het frisse groen aan de bomen en langs de sloot kuikens die onder het wakend oog van moeders op zoek gaan naar de eerste zelf opgescharrelde maaltijd.

Lees meer...

Watervallei

IJssel en Lekstreek 11 juli 2018
 

De dag begon met een goed voornemen. In mijn bijkeuken staat al weken een pot verf te wachten op een kwast en vandaag zou het blik opengaan. Echter na een kop koffie was de zin totaal verdwenen. Buiten scheen de zon waardoor ik impulsief mijn fiets pakte. Op naar het spraypark dat door de Leefbaar aan de man is gebracht onder het mom dat kinderen die in armoede leven en zodoende ‘niet lekker naar de camping in Frankrijk’ gaan toch het vakantiegevoel kunnen ervaren. 

Lees meer...

Groen

IJssel en Lekstreek 27 juni 2018

De zwarte randen onder mijn nagels verraden dat ik zojuist één van mijn hobby’s heb uitgevoerd: tuinieren. Een paar oude planten moesten nodig vervangen worden en lege potten snakten naar vrolijke zomerbloeiers. Tevreden naar buiten kijkend merk ik op dat na een uurtje wroeten mijn balkon er geweldig uitziet en ik me heerlijk relaxed voel.

Lees meer...

Single

IJssel en Lekstreek 13 juni 2018

De afgelopen jaren is de gezinssamenstelling in ons land veranderd. Bestond vroeger de hoeksteen van onze samenleving uitsluitend uit een man en vrouw plus kinderen, tegenwoordig zijn er eindeloos veel variëteiten. 

Lees meer...

Jaloers

IJssel en Lekstreek 30 mei 2018

Wanneer het was? Geen idee. Echter de ruimte waarin ik voor het eerst kennis maakte met de emotie jaloezie staat me helder voor de geest. Het vrouwentoilet op het Centraal Station van onze buurstad. Als ik de Italiaanse en Franse ‘hangputten’, die ik eerder bezocht, buiten beschouwing laat was dit wc-bezoek het dieptepunt van al mijn toiletbezoeken op vreemde bodem. Mijn walging is u intussen vast duidelijk. Waarop ik jaloers ben waarschijnlijk niet.

Lees meer...

Dr. Daniel den Hoed

IJssel en Lekstreek 16 mei 2018

Deze maand sluit de Daniel den Hoedkliniek, vernoemd naar een Nederlandse arts en belangrijke grondlegger van de radiotherapie in ons land, zijn deuren in Rotterdam-Vreewijk. Na 58 jaar verhuist het ziekenhuis naar de ’s-Gravendijkwal in het centrum van de stad. Hiermee wordt niet alleen de geschiedenis van dit pand afgesloten. Met de reden dat de internationale reputatie van het Erasmus MC Kanker Instituut meer donaties voor onderzoeken binnenhaalt, migreert de alom bekende naam niet mee.

Lees meer...

Slikken of stikken

IJssel en Lekstreek 18 april 2018

Tijdens het opruimen van een stapel oude kranten viel mijn oog op een foto van Corrie de Koning (79). Gezeten in haar vensterbank met op de achtergrond de nieuwe parkeergarage van ons centrum. Een prachtig bouwwerk op enkele meters verwijderd van haar balkon. ‘Het is gewoon verschrikkelijk’, vertelde mevrouw De Koning desgevraagd aan de journalist van het AD. ‘Het was hier heerlijk wonen, met de winkels en de metro in de buurt, maar mijn woongenot wordt me nu ontnomen’. 

Lees meer...

Mooie ideeën

IJssel en Lekstreek 4 april 2018

Enkele jaren geleden kocht ik een auto. Hybride. Dankzij de lage CO2 uitstoot, leverde ik direct een bijdrage aan een schonere lucht. Het kabinet was het met me eens; wegenbelasting hoefde ik niet te betalen. Tot zo’n twee jaar geleden. Toen rolde de welbekende blauwe enveloppe op mijn deurmat. Plots waren alleen volledig hybride auto’s milieuvriendelijk. Niet alleen een nadeel voor mij maar de motivatie voor andere autobezitters, om ook op een schonere vorm van autorijden over te stappen, was weg.

Lees meer...

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech