Schaamte voelde ik. Schaamte waarvan ik nu denk dat meerdere kinderen er last van hadden en hebben. Niet dat het ergens voor nodig is, maar ja welke puber wordt graag gezien met zijn ouders? Welke tiener wil uitgezwaaid worden door vader of moeder bij vertrek naar een schoolkamp?

Ik niet. Toch, terwijl zich in mijn hoofd continu een mantra reciteerde: ‘Ga alsjeblieft weg! Ik kan het zelf!’ zwaaide ik met een grote glimlach op mijn gezicht enthousiast terug. Wetende dat één week afwezigheid voor mijn moeder hetzelfde voelde als een afscheid voor eeuwig. Haar bezorgde houding stopte me niet om zelfstandig de wereld te ontdekken. Iets waar ik overigens al ver vóór de werkweken mee begon.

Om precies te zijn mijn eerste poging om solo verder te geraken dan onze straat deed ik als kleuter. Het was mijn vader, ‘Jan, ga eens kijken waar Sophie uithangt!’ die me terugvond: een paar straten verderop, in de zandbak. Groter was mijn habitat nog niet. Later herhaalde ik dit soort ontsnappingen, waarbij de zandbak plaatsmaakte voor het aangrenzende bos bij onze camping. "In mijn eentje" werd toen "met z'n tweetjes". Samen met een vriendje, hand in hand, terwijl we naar een transistorradio luisterden waaruit "Arms of Mary" van de Sutherland Brothers & Quiver klonk. Zo gênant dat dit romantische tafereel opnieuw werd verstoord door mijn vaders stem...

Deze gedachten overviel me terwijl ik op tv Prinsjesdag 2018 bekeek. In de Glazen Koets zag ik het koningspaar naar de Ridderzaal rijden. Op hun gezichten prijkte gedurende de hele rit een glimlach. Net voor ze het Binnenhof bereikten, focuste de camera op onze voormalige koningin. Ze droeg een elegante blauwe jurk en zwaaide trots vanuit de Koninklijke loge naar haar zoon en schoondochter. ’t Was dát moment waarop ik terugdacht aan het liefdevol uitzwaaien van mijn moeder.

©Sophie Dijkgraaff

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.