Schaamte voelde ik. Schaamte waarvan ik nu denk dat meerdere kinderen er last van hadden en hebben. Niet dat het ergens voor nodig is maar ja, welke puber wordt graag gezien met zijn ouders? Welke tiener wil uitgezwaaid worden door vader of moeder bij vertrek naar een schoolkamp?

Ik niet. Toch, terwijl zich in mijn hoofd continue een mantra reciteerde: ‘Ga alsjeblieft weg! Ik kan het zelf!’, zwaaide ik met een grote glimlach op mijn gezicht enthousiast terug. Wetende dat één week afwezigheid voor mijn moeder hetzelfde voelde als een afscheid voor eeuwig. Haar bezorgde houding stopte me niet om zelfstandig de wereld te ontdekken. Iets waar ik overigens al ver vóór de werkweken mee begon.
Om precies te zijn mijn eerste poging om solo verder te geraken dan onze straat deed ik als kleuter. Het was mijn vader, ‘Jan, ga eens kijken waar Sophie uithangt!’, die mij terugvond: een paar straten verderop, in de zandbak. Groter was mijn habitat nog niet. Later herhaalde ik deze verdwijntruc met dien verstande dat de zandbak werd vervangen door het, aan onze camping vastgeplakte, Veluwse bos en ‘in mijn uppie’ werd met z’n tweetjes. Een giechelende hittepetit aan de arm van een potentiële ridder met stalen paard en een transistor radio waaruit Arms of Mary van de Sutherland Brothers & Quiver schalde. Zó genant dat dit romantisch tafereel andermaal werd verstoord door mijn vaders stem …
Tussen toen en nu zijn er heel wat jaren voorbij gevlogen. Jaren waarin ik grenzen overschreed om andere culturen te ervaren.

Deze overpeinzing dringt zich aan me op terwijl ik via de tv getuige ben van Prinsjesdag 2018. In de Glazen Koets rijdt het koningspaar naar de Ridderzaal. Op beide gezichten een glimlach die de hele rit langs het zwaaiende volk aanwezig blijft. Net voor aankomst op het Binnenhof zoomt de camera in op onze voormalige koningin. Deftig gekleed in een blauwe japon wuift ze trots vanuit het kabinet van de koning naar haar zoon en schoondochter. ’t Was dát moment waarop ik terugdacht aan het liefdevol uitzwaaien van mijn moeder.

©Sophie Dijkgraaff

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.