Wat mij opviel in het nieuws de afgelopen dagen? Natuurlijk de berichtgeving over de uitkeringsinstantie UWV. Hoe komen ze er daar bij om fraude door de vingers te zien? En hoe komt minister Koolmees (Sociale Zaken) erop ‘ons’ tijdens het vragenuurtje van afgelopen dinsdag te beloven dat al het onterechte uitbetaalde geld dat naar Polen is gegaan, terugbetaald gaat worden? Ziet hij mij aan voor lijpe Sophietje? Dat ‘vakantiegeld’ is natuurlijk allang op. Wel pijnlijk dat de toenmalige voorzitter van de Raad van Bestuur bij het UWV, nu die van Medische zorg is.

Schiet me ineens een andere zaak te binnen waarvan de uiteindelijke afloop mij onbekend is. De toeslagenfraude die in 2013 aan het licht kwam. Weet u nog? Oost-Europese bendes pleegden op grote schaal fraude met toeslagen en uitkeringen in Nederland. Soms ging het, volgens politieonderzoek, om uitbetalingen van 6000 tot 8000 euro per persoon in één keer. Intussen zijn wel enkele fraudeurs in de kraag gevat maar is het geld al terug? Geen idee. Misschien kan de huidige minister van Financiën mij klaarheid geven. Beste Wopke, een antwoord zou fijn zijn.

Promotie na een wanprestatie, ’t lijkt onderhand normaal. Blijven zitten na het afleveren van slecht werk overigens ook. Kijk naar de voormalige minister van Financiën die met pijn in z’n hart na drie en een half jaar politiek verantwoordelijk te zijn geweest, afscheid nam van de puinhopen binnen de belastingdienst. Foute afvloeiingsregelingen, ondeskundig ict-personeel en beveiligingslekken. Het was de minister zelf die over het laatste destijds zei: ‘De bonuskaart van de supermarkt is geavanceerder dan de ict van de fiscus.’ Intussen is deze minister in het kabinet Rutte III gewoon een paar stoelen opgeschoven. Van Financiën naar Economische Zaken en Klimaat. Arm Groningen…

Wat denkt u, als wij van onze baan een zooitje maken zouden wij dan ook promotie krijgen of doorschuiven naar een andere functie? Goh, wat hoor ik nu? ‘André Postema blijft voorzitter ondanks examenrel Maastricht.’ Weer zo eentje! Goed, hij heeft na alle commotie wel zijn voorzitterschap van de PvdA-fractie in de Eerste Kamer neergelegd maar toch. Is het niet tijd dat de positie van bestuursvoorzitter van de Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs vacant komt voor andere kandidaten?
Pff, zo teruglezend, ik ga op vakantie! Waarheen? Zou het UWV Griekenland-gangers ook financieel ondersteunen?

©Sophie Dijkgraaff

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.