Waar zouden wij zijn zonder journalisten? Neem nu de verslaggevers van de NOS. Niet alleen staan ze in weer en wind langs snelwegen waar een kilometerslange file staat of voor een huis waar zojuist een dode is aangetroffen – alsof we anders de berichtgeving niet geloven – nee ze doen ook het nodige speurwerk. En dat is goed. Anders hadden we waarschijnlijk van het meest recente schandaal niets gehoord.

Ik heb het over de vertegenwoordiger van Nederland op Aruba, Curaçao en Sint-Maarten (1 januari 2015 en 1 juli 2018), Henk Bos. Een topambtenaar die de laatste negen maanden van zijn overzeese loopbaan slechts achttien dagen op zijn post in Curaçao bivakkeerde waarvoor hij, met goedkeuring van de hoogste ambtenaar van het ministerie van Binnenlandse Zaken, een netto buitenlandvergoeding van ruim 40.000 euro ontving. Daadwerkelijk woonde Bos gedurende deze periode in het Haagse vanwege een nieuwe loopbaan: hij werd waarnemend directeur op het ministerie van Koninkrijksrelaties.

’t Is natuurlijk een schijntje bij de bedragen die sinds 2012 onterecht werden uitbetaald aan frauderende Polen. Peanuts als je denkt aan de tientallen miljoenen euro’s aan toeslagschulden die de Belastingdienst nog in het buitenland uit heeft staan en welke nooit meer geïnd gaan worden. En het bedrag dat 35 werknemers van, alweer de Belastingdienst, achterover gedrukt hebben zal ongetwijfeld ook hoger uitpakken. Eigenlijk is de kwestie Bos niets om me druk over te maken toch? Zeker wel! Want wat zo klaar is als een klontje, onterecht uitbetaald geld moet terugbetaald worden, blijkt voor het ministerie van Binnenlandse Zaken een vraagstuk. Waar natuurlijk weer een onderzoek tegenaan gegooid moet worden – allicht uitgevoerd door peperdure ingehuurde krachten – waarvan de resultaten geen garantie bieden voor de toekomst…

Volgens mij worden de gebouwen op het Binnenhof overeind gehouden door ingestofte dossiers vol leermomenten en verbeterpunten waar geen snars mee gedaan wordt. Laat ik de Haagse pluchezitters een tip geven. Vorige maand ontving ik bericht dat er aan mij 20 euro te veel salaris was uitbetaald. Navorsing volgde niet maar het riante bedrag werd direct de volgende maand in mindering gebracht. Nu is 20 euro geen 40.000 euro maar iemand met een jaarsalaris van 181.000 euro kan dit bedrag heus wel onmiddellijk afdragen. Hopelijk houden de journalisten de verwikkelingen van deze kwestie scherp in de gaten want Rutte kan ons land dan wel prachtig! vinden, op politiek vlak zie ik te vaak een prachtig verrot land.

Bronnen: NOS, Telegraaf, 4nieuws.nl, GeenStijl

©Sophie Dijkgraaff

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.