Ik heb er altijd van gedroomd, slapend rijk worden. Of beter, lanterfantend. Daar ben ik uitermate goed in. Het is ook de reden dat er dagenlang een krantenadvertentie op mijn werktafel lag die, vanwege de kop: CURSUS DAYTRADEN, om onderzoek vroeg. Voor degenen die de advertentie niet hebben gezien, de cursusleider, een vriendelijk ogende opa, stelt zich hierin voor als een vrijdenker, een man met passie en een dosis humor. Daarnaast heeft hij altijd trek in goed eten en een borrel. Zijn kwaliteiten en de geneugten van het leven deelt hij graag. Tegen betaling van € 475 – tweede persoon half geld – elke vrijdag in een hotel te Breukelen.

Tja, dat cursusgeld is een fors bedrag, maar als ik daarna rijk word? Tijd voor een rondje googelen. Eerst zoekopdracht: wat is daytraden? Ja, ik ben Maarten van Rossem niet. Ik google me suf. Maar zo leer ik wel dat daytraden niet meer is dan de in- en verkoop van effecten op de beurs om te profiteren van prijsfluctuaties tijdens de handelsdag. Een soort wedden dus. De ene dag verdien je wat, de andere dag – HOPPA! – alles weg! Of je hebt mazzel. Je kunt de aangeboden cursus betalen en krijgt zo en passant de software voor een handelsrobot in handen. Hoewel, zo’n bijzondere uitvinding kan dat toch niet zijn? De cursusleider loopt tegen de 80 jaar en werkt nog steeds. Ik zet mijn zoektocht voort.

Op YouTube bekijk ik op een paar filmpjes waarin de meester zelf vertelt welke mensen onder zijn doelgroep vallen: “Daytraden is uitermate geschikt voor oudere mensen. Die hebben tijd, rust en geduld”. Dag droom! Jong ben ik niet, maar oud? (Op deze vraag hoeft u niet te reageren.) Wel apart dat de meerderheid van getoonde cursisten nog lang geen pensionado’s zijn. Ander filmpje. Opnieuw is de maestro aan het woord. Ditmaal geeft hij uitleg over hoe daytraden gebruikt kan worden: “Stel je wilt een snackbar beginnen. (…) Ja, dan heb je toch wel minstens € 25.000 nodig om met dit systeem serieus te kunnen daytraden”. Hallo, eerst ben ik niet oud genoeg en nu niet rijk genoeg om patatbakker te worden. Het is duidelijk. Ik moet een andere manier vinden om mijn welvaart te versterken. Eureka! Ik ga cursussen geven. Een zaal huren kan al vanaf € 750 per dag. Inclusief eten en drinken. Stel, er komen ongeveer 10 mensen per cursus …

What a day for a daydream

©Sophie Dijkgraaff

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.