Wereldschokkend nieuws was het niet. Sterker, het overlijden van Ian Gibbons, voormalig toetsenist van The Kinks, werd gemeld op een van de laatste pagina’s van de krant. Meteen na het bericht gelezen te hebben dacht ik aan een ander persoon: Lola! Al heeft de Engelse band wereldhits als Your Really Got Me, Set me Free en Sunny Afternoon voortgebracht, Lola is het succesnummer dat altijd als eerste in me opborrelt zodra de band ter sprake komt.

Toegegeven, bij het uitkomen van de single was ik 6 jaar (dat wordt even rekenen), begreep ik totaal niet waar de tekst over ging. Maar Lola, lo lo lo lo Lola, lo lo lo lo Lola uitgalmen vond en vind ik heerlijk. Ook nadat ik begreep dat Lola een verkleedde man was. Het maakte me geen klap uit. Een mens moet doen wat een mens moet doen. Gelukkig zijn telt. Trouwens, nu ik het toch over travestie heb, ik ben dol op Envy Peru, Hoax LeBeau en Lady Galore uit het tv-programma De diva in mij. Graag zou ik eens door deze dragqueens onder handen genomen worden. Alleen mijn uiterlijk dan. Mijn innerlijk is intussen genoeg uitgewrongen door therapeuten. Daar is geen redden meer aan. Nee, het lijkt me echt fantastisch één keer als een totaal ander persoon door het leven te gaan.
Lieve Queens, dit is een sollicitatie.

Terug naar de muziek. Afgelopen week heb ik naar VPRO’s Zomergasten met longarts Wanda de Kanter gekeken. In de uitzending werd de uitwerking van muziek bij dementie ter tafel gebracht. Het schijnt dat een brein aangetast door geheugenstoornis, goed reageert op muziek. Als voorbeeld zagen we de betreurde zanger Ramses Shaffy, getroffen door het syndroom van Korsakov, in het Dr. Sarphatihuis, waar hij de laatste jaren van zijn leven doorbracht, de Shaffy Cantate zingen. Zijn stem klonk onaangetast en zijn ogen verklapten wat hij op dat moment beleefde: voor even was het 1968.

Nu hoop ik natuurlijk nooit dement te worden, toch moeten we eerlijk zijn. Ik maak net zoveel kans als ieder ander op deze aardbol. Daarom wil ik één ding alvast aan u vragen. Mocht het inderdaad zover komen en stel, u wordt mijn verpleger, zorgt u dan voor een platenspeler? Het door mij grijsgedraaide singletje ligt al klaar!

Lola, lo lo lo lo Lola, lo lo lo lo Lola!

©Sophie Dijkgraaff

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.