Eva Jinek is overgestapt naar de zender waar ik altijd na korte tijd verder zap. Toen dat nieuws me bereikte, dacht ik gelijk: “Die heeft ballen!” Ja, ze doet toch maar mooi wat velen van ons wel prediken, maar nooit in de praktijk brengen: je droom volgen. In haar geval de kans om haar late night talkshow verder uit te bouwen en daarnaast haar online platform – de plek waar zij al haar journalistieke en persoonlijke interesses wil delen met vooral jonge vrouwen – verder te ontwikkelen.

Petje af voor Eva die niet alleen haar talenten verder ontwikkelt maar ook zonder vrouwenquota zo door hét glazen plafond vliegt. Tenminste, als ik Privé-baas Evert Santegoeds mag geloven. Hij wist te melden dat de talkshowkoningin ‘minimaal’ één miljoen euro per jaar gaat innen bij RTL. Tja, zoals te verwachten was, daar viel tout Nederland zich te pletter over. Verdienen boven de Balkenendenorm: foei! Of we moeten zelf de geluksvogels zijn.     

Ik zie deze kwestie toch een tikkie anders. Laat ik u een vraag stellen: “Wat kosten de grondstoffen en verpakking van één fles eau de parfum Chanel no.5 (50ml)?” Tien euro! Dat leerde ik tijdens het kijken naar het tv-programma De Rekenkamer. Dat betekent dat het modehuis bij iedere verkoop van één fles zo’n slordige tachtig euro overhoudt voor marketing en reclame. Toch voorspelde bedrijfsanalist Paul Turken: “Als Chanel de prijs verlaagt, koopt niemand het meer.” Het is juist de prijs én de geur die maakt dat de consumenten het product zien als een extraatje, een mooi cadeau om onszelf of een ander te verwennen.

“Wat heeft het een met het ander te maken?” hoor ik u vragen. Mijn antwoord luidt: "Wat Chanel no.5 voor een hele groep gebruikers is, is Jinek voor RTL. Ze is samengesteld uit de juiste eigenschappen, voorzien van een aantrekkelijk uiterlijk en bij veel mensen favoriet. Dat maakt dat haar gage hoog is en toch elke cent waard. Ik zou zo zeggen, RTL bedankt voor dit mooie geschenk!”

PS Eva, schrap je wel die vervelende reclameblokken tijdens je uitzending? Blijf ik ook hangen!

© Sophie Dijkgraaff

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.