Op de radio hoor ik het woord plofbedrijven. Nog nooit gehoord deze samenvoeging. Kan dat wel? Het woord plof vastlijmen aan bedrijf? Doordat de herfstvakantie voor me ligt als witte canvas, heb ik alle tijd nader onderzoek uit te voeren. Dus met de vraag: ‘Wat betekent plof?’ klop ik aan bij mijn grote vriend. Google.

Uitleg één: Plof wordt gebruikt om het geluid weer te geven van een vallend, soms ook van een stotend lichaam. Die begrijp ik. Stort ik me bij thuiskomst neer op de bank zegt-ie nooit ‘hallo’ maar PLOF. Een ritmisch PLOF … PLOF … PLOF, hoor ik ook weleens. Als een soort achtergrond muziek. Wanneer Grote Liefde er is. Bij deze uitleg is ook juist, de term: plofkip. Dit Woord van 2012, waar geen kip ooit een medaille voor heeft gezien al waren zij wel het lijdend onderwerp, diept in mijn fantasie beelden op van een dusdanig vetgemeste kip dat PLOF! wel moet volgen. Quelle horreur!

Uitleg twee: “Om het geluid weer te geven van een plotseling ontbrandend of ontsnappend gas.” Vat ik ook. Direct na het lezen van deze duiding zie ik – PLOFFERDEPLOF! – een muur uiteenknallen waarin tot voor kort een flappentap dienstbaar was aan de mens in geldnood. Deze gekke bezigheid wordt daarom, in mijn ogen, terecht aangeduid als plofkraak.

Goed, hoe ik ook zoek of mijn verbeeldingskracht aanspreek, bij het woord plofbedrijven zie ik geen bommen en granaten, geen explosies. Het huwelijk tussen plof en bedrijf is  vast bedoeld om ons duidelijk te maken dat het hier gaat om een bedrijf dat –Hocus pocus pilatus pas!–  van de aardbodem verdwenen is. Door een turboliquidatie. Nog zo’n leuke samenvoeging.

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.