Het was GROOT nieuws: Always heeft het Venussymbool van de verpakkingen verwijderd. Eerlijk geschreven, ik moest echt even googelen naar hoe het Venussymbool er ook alweer uitziet. Dat is dus een rondje waaraan een kruisje bungelt. By the way, nu ik toch bezig ben, het symbool van de man heeft ook een rondje, maar daarop staat een stijf schuin pijltje. De vrouw draagt, de man paradeert.

Goed. Was het nodig dit nieuws zo GROOTS in de krant te vermelden? Volgens mij niet. Er zijn vast andere merken zonder Venussymbool waaruit de transgender en non-binaire mens kan kiezen. ’t Is wel zo dat deze groep hip, hot and happening is. Welke producent wil daar geen graantje van meepikken? Denk aan het genderneutrale speelgoed. De genderneutrale wc. Overigens, bij het gebruik van zo’n toilet hoop ik altijd, als zittende plasser, dat er geen staande voor me is geweest…
Terug naar het vrouwelijke maandelijkse ongemak. Het roept bij mij een vraag op. Nu Always de absorberende en dichtstoppende verbandmiddelen aanmerkt als genderneutraal is er meteen één Nederlands woord totáál overbodig geworden: damesverband. Zonde. Zeg je ’dames,’ zie ik gelijk een deftig sprekende tante die, al dan niet tijdens haar maandstonden, met de pink omhoog, tijdens een theemomentje, geheel volgens goed gebruik een kopje Earl Grey leeg slurpt. Het liefst in zo’n schattig prieeltje. Maar dat doet er verder niet toe. Wat er wel toe doet, welk woord moet er voor damesverband in de plaats komen? Geen idee. U?

PS Always, wanneer stappen jullie eindelijk eens af van de plasticverpakking? Dat zou pas écht GROOT nieuws zijn!

©Sophie Dijkgraaff

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.