Geen daden maar onderzoeken. Echt, als ik het nieuws van afgelopen maanden nog eens doorneem, vliegen de onderzoeken me om de oren. Zo las ik over een onderzoek naar het indrukken van een verkeerd knopje in een vliegtuig van Air Europa op Schiphol. Ik denk dan, kan gebeuren toch? Doe ik ook weleens. Slaat – FLATS! – de mixer op hol.

Ook lollig, een onderzoek waarin vrouwen beter scoren dan mannen. ’t Schijnt dat vrouwen veertig procent meer vreemdgaan dan mannen. Laat ik u voor zijn, ik val niet onder dit percentage. En dan het onderzoek naar de kosten voor het onderhoud van de tafel en het bed van WA en Max. Blijkt dat we waarschijnlijk al jaren dubbele lasten betalen. Hallo, moet het besteden van ons belastinggeld niet iets zorgvuldiger? Jawel! Dat vindt de Tweede Kamer ook, een onderzoek wordt ingesteld. Als ze nu maar de betreffende bonnetjes kunnen vinden anders kunnen we fluiten naar een resultaat.
Want dat kan ook. Onderzoeken zonder gevolg. Neem de Bulgaren- en Polenfraude. Hebt u ooit gehoord hoeveel geld er door de zwendelaars is terugbetaald? Ik niet. Maar ik denk niks, noppes, nada want tja, zoeken naar mensen die niet wonen op het adres dat ze opgegeven hebben is een hopeloze zaak. En broodkruimeltjes strooien ze niet … Toch zat de Belastingdienst niet stil. Welnee. Vindingrijk als ze zijn bedachten ze een nieuwe bron van inkomsten. Als echte jagers trokken ze door Nederland op jacht naar ouders die een kinderopvangtoeslag ontvingen om die vervolgens om het minste of geringste en zonder overleg – BENG! – te bestempelen als toeslagenfraudeurs. Tot commissie-Donner zag dat het niet goed was. Het zijn van die momenten dat ik enorm blij ben met onze drang tot onderzoeken!

©Sophie Dijkgraaff

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.