Wachtende op mijn vriendin waren er veel manieren om de tijd te doden. Ik kon mensen bekijken, nutteloos de menukaart van voren naar achteren doornemen – we gingen alleen koffiedrinken – of de motiverende plaatjes op de muur lezen. Teksten als wijze raad voor blindemans ogen. In de praktijk gebruik je al die kennis nooit, toch? Nee, ze zijn leuk om door te nemen maar verder alleen voor de stickerdrukker van waarde. Dus doodde ik de tijd met het staren naar led theelichtjes die nu eens niet leken op zenuwachtig flikkerende straatverlichting.

Nadat Nina was gearriveerd kreeg ik door de vele ó dat herken ik’s die over tafel rolden, een zalig gevoel van verbinding. Heel trendy overigens, verbinding maken. Er zijn zelfs trainingen voor. En tips. Te vinden op internet. Ik geef het maar even mee … Terug naar Nina die intussen doorgestoomd was naar het onderwerp: milieu. Zelfs in een gesprek met mijn hartsvriendin valt dit thema niet te vermijden. Net zo hartstochtelijk als we eerst ons privéleven deelden gingen we los op alles wat beter kan op dit vlak. Zo vroeg ik me af of heel Nederland – geïnspireerd door al die geweldige woonprogramma’s – wel bezig moet blijven huis na huis te metamorfosen volgens de laatste trends. Nieuwe keukens, nieuwe badkamers en dan die industriële draad designlampen die als een plaag over ons land razen. Zwarte geraamtes met als hart bruin glas versierd door kooldraden. Horror! Plechtig beloofde ik Nina me met dit modeverschijnsel niet in te laten. Wat bleek? Zij heeft ze al! Daar ging onze verbinding, in één klap verbroken.

Dat kwam pas weer goed nadat we eensgezind hadden vastgesteld dat de theelichtjes, waar ik tussentijds naar was blijven loeren, niet van echt te onderscheiden waren. Bijna. Ja, ook mooi nep blijft nep. “Waar verkopen ze die geslaagde imitatie?” De serveerster beantwoordde mijn vraag: “Misschien bij de Action?” U kent die winkel wel. Karrenvrachten vol spullen rollen we daar dagelijks naar buiten. U niet? Knap! Goed, ze stonden er. Witgele led theelichtlampjes. Volgens de verpakking. En dat was een leugen.
Op mijn aanrecht staat nu flikkerende straatverlichting. Bah!
Maar ja, klakkeloos weggooien … dat is zó slecht voor het milieu.

©Sophie Dijkgraaff

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.