De Brexit is nu ruim een week een voldongen feit en wonder boven wonder, de wereld draait nog steeds door. Wie had dat gedacht? Nou heel eerlijk, ik! De enige vrees die ik rond de scheiding tussen Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk ervoer was dat de Engelse tv-zender BBC van de buis zou verdwijnen waardoor ik de afleveringen van thrillers als Broadchurch of Shetland zou missen.

Trouwens, de ferry’s tussen Engeland en Frankrijk varen ook nog steeds heen en weer, heen en weer. Geheel onverwacht. Dat begreep ik althans van de berichtgeving op het nieuws. Een uitgebreide reportage waarin passagiers aan het woord kwamen die op de boot gingen als Europeanen en er vanaf kwamen als Brits staatsburger. Tsjonge jonge, zulke nieuwsreportages vind ik zó onnodig. Wat dachten deze verslaggevers nou? Dat de ferry’s halverwege Het Kanaal ineens zouden omdraaien omdat de klok twaalf geslagen heeft? Het leven is geen Disney-film.

Nu ik het toch over het nieuws heb, even een zijsprongetje. Er was nog iets waar ik me de afgelopen week over verbaasde. Waarom reizen verslaggevers af naar het door het corona-virus getroffen China om ons beelden te tonen van de stad Wuhan? Iedereen die weg kan vlucht weg terwijl deze mensen hun gezondheid riskeren om ons beelden te tonen van een spookstad. Zijn we intussen zo visueel ingesteld dat we de ernst van de situatie zonder deze verslagen niet geloven?

Zo dat ben ik kwijt. Terug naar het land van Boris Johnson die de toekomst van het Verenigd Koninkrijk ziet als een nieuwe akte van een Engelse theatervoorstelling. De naam van dit bedrijf: Negotiations. Want dat staat ons te wachten. Ellenlange vergaderingen over handelsverdragen waar alle spelers met gestrekt been ingaan. Voor de bühne. Ik voorspel u, die akkoorden komen er. Zolang Europa geld verdient aan het Verenigd Koninkrijk en visa versa zullen ze allemaal buigen. Dus als we koningin Elizabeth nu eens aannemen als strateeg? Zijn we van al dat gezever net zo snel af als de kwestie Harry en Megan!

©Sophie Dijkgraaff

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.