Wat hebben presentatrice Sonja Barend, zanger Khaled (vooral bekend door zijn hit: Aicha, Aicha écoute-moi) en schaatser Andries Kramer gemeen? Geen idee? Alle drie zijn geboren op een schrikkeldag. En dat is leuk. Want de namen van mensen die op deze dag geboren zijn worden tot het einde der tijden bijgeschreven in allerlei lijstjes die circuleren op internet. Je wordt dus nóóit vergeten. Als je bekend bent. Ben je onbekend, dan wordt je naam omgewisseld voor een cijfer en verdwijn je, met ruim 11 duizend andere schrikkeljarigen, als getal in de statistieken.

Doodgaan op schrikkeldag levert hetzelfde voordeel op. Neem de Engelse bisschop Oswald van York. In 992 overleden in zithouding en toch spookt zijn naam rond op Wikipedia, informatiebron voor feitjesjagers. Zithouding?, hoor ik u denken. Sophie, leg uit. Graag! ’t Is zo dat volgens de mythe bisschop Oswald naast prediken ook zijn handen liet wapperen. In de goede zin van het woord. Elke dag waste hij de voeten van 12 arme mensen. (Wat me dan weer doet denken aan een andere bekende figuur, maar die is niet op een schrikkeldag geboren dus laat ik Hem verder met rust.) En zo is hij heengegaan, met als laatste aanblik tien vieze tenen …

Schrikkeldag, eigenlijk vind ik het een naar woord. Waarom? Kan ik niet uitleggen. Het is een gevoel en gevoelens zijn soms niet te verklaren. Over gevoel gesproken, wist u dat op schrikkeldag zo’n tweeënhalf keer meer huwelijken worden gesloten als op een normale februaridag? Voor deze gelukzoekers voelt schrikkeldag als een geluksdag. Mijn vriend is ook zo’n gelukszoeker alleen heeft hij mij nog geen ja kunnen ontlokken. Dat komt nog wel, denk hij. Dat geloof ik dan weer niet. Van nature heb ik niets met witte jurken en gouden ringen. Loyaal blijf ik toch wel en goud? Geef mij maar zilver. En mocht ik dan toch nog, geheel tegen de verwachting in, overstag gaan, dan trouw ik natuurlijk nóóit op 29 februari. Welnee, ik laat me geen feestjes door de neus boren!

©Sophie Dijkgraaff

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.