Ik heb mooie herinneringen aan de Maastunnel. Ja echt, ook aan een dood ordinaire tunnel kun je met liefde terugdenken. Dat komt omdat ik in mijn jonge jaren regelmatig door de buizen heen zoefde naar en van de Dr. Daniel den Hoedkliniek. Op de achterbank met mijn moeder. Heen gespannen afwachtend op wat de dokter ging vertellen, terug in feestelijke stemming want ik was nog steeds ‘schoon’.

Dat zoeven deden we trouwens in taxi’s die reden op benzine, gas of diesel. Geen mens maakte zich daar toen druk over. Nu wel. Zo presenteerde GroenLinks Rotterdam in februari haar plannen voor de e-lane. Kort uitgelegd: wie vanaf 2022 door de Maastunnel wil rijden met zijn ‘vervuilende’ auto heeft één rijbaan minder want die is bestemd voor elektrische auto’s. U weet wel die kekke Tesla’s die binnenkort van de lopende band rollen in Berlijn. Dat daarvoor een bos moest bezwijken, das ist egal! Tesla’s sind toll, bomen staan in de weg.

Het plan van GroenLinks heeft nadelen. Laat ik er één noemen. Doordat er voor vervuilende auto’s, waaronder ook de eerder zo bejubelde en gesubsidieerde hybrides, de doorgang wordt belemmerd, ontstaan er files. En files zorgen alleen maar voor méér CO2. Goed, veranderingen zijn moeilijk. Sterker, mensen zoals u en ik zijn er volgens deskundigen dóódsbang voor. Dus ging ik aan de slag om deze angst te overwinnen. Bij een Tesla dealer.

Ik kan u schrijven, de therapie was van korte duur. Alleen al voor het type instapmodel zonder laadpaal tel je haast € 50.000 euro’s neer. Leuk voor Rutte, die zelf ook nog steeds in een vervuilende Saab rondrijdt, niet voor een ‘gewone’ Nederlander die in het onderwijs werkt. Of zou private lease de oplossing zijn? Thuisgekomen startte ik gelijk internet op. De goedkoopste aanbieder vraagt € 588 per maand voor een uitgekleede Tesla. Ja, hallo! Zo komen we natuurlijk nergens. Nee, voor een trip langs memorylane kan ik vanaf 2022 de Maastunnel wel op m’n buik schrijven!

©Sophie Dijkgraaff

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.