Het kan nog even – overdag scheuren over de Nederlandse snelwegen. Daarna moeten we van het kabinet 100 km per uur gaan rijden. Na over deze stikstofmaatregel gehoord te hebben dacht ik meteen, dan zal de politie wel extra gaan controleren. Niks zo moeilijk als nieuw gedrag aanleren. Niet dus. De Dienst Verkeerspolitie heeft daar de capaciteit niet voor. Dus passen we voor 8 miljoen, oh nee, 19 miljoen de snelheidsborden aan en verder bleef alles zoals het was.

Nu is 11 miljoen kostenoverschrijding best veel maar in vergelijking met de ‘mogelijk’ 70 miljoen aan dwangsommen die het IND aan asielzoekers moet uitbetalen, een kleinigheid. Van deze affaire sloeg ik stijl achterover. Hoe is het mogelijk dat de verantwoordelijke staatssecretaris ‘terloops’ werd geïnformeerd dat haar begroting dit jaar vier keer overschreden wordt? Met 53 miljoen! Roelof Bisschop noemde ons land tijdens het vragenuurtje van afgelopen dinsdag ‘Gekke Henkie’. Oei, dat zijn best krachtige woorden van een SGP Tweede Kamerlid al had ikzelf een andere kwalificatie in gedachten.

Hoe dan ook, deze week is gebleken dat het percentage slecht rekenende Nederlanders, 31% volgens hoogleraar Onderwijs, Gezondheid en Werk Mark Levels, omlaag moet. In één week raakten we 64 miljoen belastinggeld kwijt door calculatiefouten van een doelgroep die de hoogleraar vast niet voor ogen had. En dan moeten we nog afwachten wat de consequenties zijn aangaande de nieuwe uitkeringsfraude van arbeidsmigranten. Het UWV zelf heeft onderzoek naar dit soort fraudes ‘ingetrokken’ omdat het slecht uitgevoerd zou zijn. Het is dus wachten op wat de kranten ons én de Tweede Kamer gaan melden.

Tot slot een laatste rekenfeitje. De Belastingdienst verstuurde vóór maart 8 miljoen aangiftes. Dagelijks kunnen er 100.000 inleverd worden. Dat betekent dat we 80 dagen de tijd moeten krijgen melding te doen. Hoeveel krijgen we er? Snel uitgerekend: 61! Dat wordt dus uitstel aanvragen of een boete van € 385 slikken. Tja, de rekening van al deze treurigheid moet wel betaald worden.

©Sophie Dijkgraaff

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.