Ik had ook graag zo’n bankje willen hebben. Met in de armleuning een verborgen luikje voor het bewaren van geheimen. Gemaakt door mijn moeder, omdat ze wist dat ik worstelde met het leven. Met mezelf. Een bankje ontstaan uit liefde.

Nog voor de Boekenweek 2020, georganiseerd door de CPND, begon was er al een relletje. Özcan Akyol wilde met zijn Boekenweekessay ‘Generaal zonder leger’, de literaire wereld opschudden. Dat riep natuurlijk weerstand op. De literaire wereld heeft al jaren een flinke vinger in de boekenpap en wil dat graag zo houden. De uitleg van Maarten ’t Hart in het tv programma ‘Dwarse denkers’, ook gemaakt door Akyol, geeft een beeld van hoe deze opzichzelfstaande kring werkt. ‘De literaire wereld is een bekrompen wereld die doet denken aan een kerkgemeenschap. De schrijver is als een dominee, de incrowd lezers zijn de leken, de ouderlingen en diaken zijn de critici en de boekhandelaren die samen bepalen wat gangbaar is en wat wel en niet kan.’

Gelukkig zijn er ook lezers die wars zijn van wat de literaire wijsneuzen vinden. Zo bestormde Lucinda Riley geheel tegen de verwachting in de boekenmarkt met haar romanreeks: ‘De zeven zussen’. De verkoopcijfers liepen zelfs zover op dat ze op nummer 1 stond in de Top 10 verkochte boeken 2019. Daarmee liet ze alle literaire schrijvers achter zich.

Terug naar het bankje. De echte eigenaar hiervan is Splinter Chabot. In De Wereld Draait Door vertelde hij kort geleden over zijn gevecht als jongen met zijn homoseksualiteit. Zijn gedachten hierover schreef hij op in een brief die hij verborg achter het luikje. Nu is er zijn boek Confettiregen waardoor ik als heteroseksueel kan leren wat een coming out betekent. Dat je een worsteling met het leven te boven kan komen. Het is Splinters manier van vertellen en schrijven over de door hem doorleefde emoties wat Özcan Akyol mogelijk mist bij andere schrijvers. Hij pakt je bij de kladden, laat je nadenken en dat levert kennis op. Literair of niet.

©Sophie Dijkgraaff

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.