Ik hou best van een quickie, maar zo snel als de journalisten Thomas Erdbrink en Sander Schimmelpenninck het doen, ging me weer net iets te rap. In krap vijftig minuten jasten ze door Zweden voor het tv-programma Zweden Doen Het Anders. Op zoek naar de voor- en nadelen van de controversiële en onorthodoxe aanpak van de coronacrisis daar.

Dat anders viel overigens wel mee. Ja, de Zweden hebben, net als wij, ook een expert naar wie de Big Boss luistert: Anders Tegnell. Klinkt beter dan Jaap van Dissel, maar buitenlandse namen liggen sowieso prettiger in het gehoor. Neem de naam Paolo Borsellino, een grote schurk maar een naam om te zoenen. Nog een? Claude François, voor intimi Clo-Clo. Prachtig! Trouwens niet alleen zijn naam is perfect, zijn muziek mag er ook zijn. Goed, met de snelheid van Thomas en Sander zoeven we verder. Ik heb nog meer te bespreken.

Want was het programma al te kort om een belangrijk onderwerp goed uit te lichten, onze Thomas hopte samen met een groepje gymmende vrouwen toch nog even over naar een ander thema: zwangerschapsverlof. Dagenlang golfde er verbazing over krantenland. De ene ingezonden brief volgde de ander, met daarin de terugkerende vraag: waarom krijgen Zweedse ouders 240 dagen verlof? Ik snap die vraag wel, uitleg over het waarom van dit énorme verlof ontbrak. Op een Nederlandse opvoedkundige pagina las ik een mogelijk anwoord: als kindjelief de tijd krijgt om zich in het eerste levensjaar goed te hechten aan zijn ouders of verzorgers kan het later beter kan omgaan met tegenslagen, ontwikkelen ze een beter gevoel van eigenwaarde, worden sociaal vaardiger, weerbaarder, leergierig en minder angstig. Misschien denken de Zweden er ook zo over.

Enfin, wat ik eigenlijk wil schrijven, een onderwerp over leven of dood moet je niet afraffelen. Daar moet je de tijd voor nemen, uitleg geven. En als je dan toch iets anders wil toevoegen film dan niet tien hoppende vrouwen, maar bezoek een sauna. Veel leuker om naar te kijken. Dus Thomas en Sander, wanneer reizen jullie af voor een vervolg? En ja, jullie moeten ook naar de sauna!

©Sophie Dijkgraaff

Reacties  

# Luuk Kuipers 29-06-2020 20:05
leuk toch; T moet niet te lang weg uit NL blijven want hij is corr. voor een btl zender, en sauna kan nu niet.
Antwoorden
Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.