Afgelopen week kreeg ik 's nachts een hypo. Diabetes patiënten weten nu gelijk waarover ik het heb maar ervan uitgaande dat u niet zo'n mens bent, zal ik het even toelichten. Bij een hypo is de suikerwaarde in je bloed te laag. Daardoor krijg je hartkloppingen, ga je zweten, trillen en in het ergste geval val je om. Dat is mij twee keer gebeurd, bij de buren. Niet handig.

Nee, handiger is een nachtelijke hypo, dan lig je alvast en met een beetje geluk word je op tijd wakker én heb je Dextro bij de hand. Of vers fruit. Kan ook, maar ja wie slaapt er naast een fruitmand? Enfin, omdat de herhaalservice te weinig teststrips geleverd had – inderdaad, ik moet ook beter opletten – kon ik niet meten hoeveel suiker er nodig was om weer enigszins normaal te functioneren. Dus besloot ik het hele pakje energieboosters weg te kauwen. Daarna sliep ik nog lang en gelukkig.

Maar daarmee is het verhaal niet klaar. De volgende morgen belde ik de diabetes bestellijn voor nieuwe teststrips. Uit dat gesprek leerde ik waarom onze gezondheidszorg zo duur is. Die uitspraak vraagt opnieuw uitleg. Sinds een jaar volg ik een dieet waardoor ik het insuline spuiten drastisch terug breng. Wel moet ik nog steeds driemaal per dag voor het eten en eenmaal voor het slapen, mijn bloedwaarde testen. Moet ik spuiten of niet? Goed, dat eetregime levert niet alleen een gezondheidsverbetering en minder insuline gebruik op, het is ook nog eens goedkoper voor de zorgverzekering. Ik zou denken, hoera! hoera! hoera!

Helaas. Het feestje is al afgelast voor het goed en wel begonnen is. Omdat ik vrijwillig minder insuline gebruik krijg ik ook minder teststrips. Wat betekent, zo vertelde de behulpzame diabeteshulpmiddelen adviseur aan de andere kant van de telefoon, dat ik of genoegen neem met een tekort aan strips dat ikzelf aanzuiver, of ik neem teveel insuline af, die ik later – HOPPA! – wegfl... euh, weggooi en ik krijg voldoende teststrips. Tja, dan borrelt er toch een 'Van Gaaltje' in me op: 'Ben ik nou degene die zo slim is of zijn zij zo dom?' Geen idee. Wat ik wel weet, ik heb vannacht heerlijk hypo-vrij geslapen!

©Sophie Dijkgraaff

Reacties  

# Marnel 19-07-2020 10:13
Hoe herkenbaar :lol: . Wekelijks loop ik tegen kosten aan waarvan ik denk....echt logisch zit dit niet in elkaar. Mensen die zelf niet weten hoe een ziekte werkt beslissen er over.... tja dan vraag je om onzin.
Antwoorden
# Mieke Schepens 19-07-2020 10:20
Ik begrijp er soms ook niets van.
Antwoorden
Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.