In een spontane bui besloot ik dinsdagmorgen; het is tijd voor de kapper! Eigenlijk heb ik daar een bloedhekel aan, maar in tijden van corona weet je maar nooit wanneer de boel weer op slot gaat. Loop ik weer maanden met een onverzorgd hoofd. Zit ook niemand op te wachten. Ik al helemaal niet. Gelukkig werd nog dezelfde middag de kappersschaar in mijn lokken gezet.

Intussen vraagt u zich misschien af waarom ik zo'n hekel heb aan de kapper. Dat is makkelijk uit te leggen. Ik ben niet dol op mezelf. Nee. Ik zal nooit selfies plaatsen simpelweg omdat ik er altijd stom opsta. Zeg nou niet dat is niet is zo. U heeft ze nog nooit gezien. Verder. Voor mensen die niet overlopen van zelfvertrouwen duurt een half uur in de spiegel kijken eeuwen. En echt, zo'n hairstylist dwingt je er gewoon toe. Ja, ik weet niet hoe dat bij u gaat, maar mijn kapster voert ellenlange gesprekken met mij terwijl haar ogen contact zoeken via dat onding waardoor ik toch keer op keer een glimp van mezelf opvang – met nat haar verdeeld in rechtopstaande plukken die zijn vastgezet met klemmetjes. Word ik niet mooier van.

Overigens, als er iemand wel dolgelukkig was met een spiegel was dat mijn vorige kapster. Om tegen zichzelf te praten. Hele verhalen stak ze af over haar fantastische leven terwijl ze tegelijk druk was met het bestuderen van haar gestalte. En passant trok ze – hup! – haar opkruipende rokje naar beneden of ging haar bloesje wat meer dicht of open en moest – o jee! – die ene haarlok niet naar links maar naar rechts vallen. 't Kwam dan ook regelmatig voor dat er een flinke hap uit mijn achterhoofdharen werd geknipt. Dat ontdekte zij waarschijnlijk direct want de spiegel waarin ik mijn coupe kon bewonderen ging – zoef!, zoef! – zo snel heen en weer dat op het moment suprême alles er uitstekend uitzag. Tot ik thuis die misknip ontdekte. Maakt niet uit, ik had op het inspectiemoment toch niets durven zeggen. Toen het me uiteindelijk te bont werd zocht ik, heel laf, gewoon een andere kapster.

Enfin, sinds afgelopen dinsdag loop ik er weer pico bello bij. En de achterkant? Geen foutje gevonden. Nog niet. Mocht u wel een misser aantreffen: gewoon je bek houden!* O nee, sorry, dat is niet netjes. 't Is meer zoals mijn moeder zei: 'Mond houden en doorlopen'.

©Sophie Dijkgraaff

*Tijdens een wedstrijd van Feijenoord hebben supporters zich niet aan de coronaregels gehouden. Minister-president Rutte uitte zijn irritatie met deze woorden. Natuurlijk volgde er een golf van kritiek waarna hij zichzelf corrigeerde.

 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.