We lopen in Nederland weer eens achter. Ja, ik schrijf bewust 'weer eens'. Denk aan het vaccinatiedebacle. Alle landen om ons heen waren al flink bezig met prikken toen Nederland er achteraan kwam kakken. En nu we gelukkig mooi op schema liggen hebben onze oosterburen ons alweer ingehaald met de invoer van het coronapaspoort. Terwijl onze privacydeskundigen nog de voors en tegens van de Digitale Green Pass afwegen en de ICT'ers druk zijn om alle systemen waarin geregistreerd wordt of je gevaccineerd bent aan elkaar te knopen, krijgt elke Duitser bij de tweede vaccinatie een QR-code. Die code kunnen ze invoeren in de CovPass-App en klaar! Ik hoop wel dat hier alles voor één juli klaar is. Niet dat ik naar het buitenland afreis maar ik gun het jullie zo.

Genoeg coronagezeur. Ik wil het over de tech-ceo's van Sillicon Valley hebben. Ook daar lopen we weer hopeloos op achter, sinds een tijdje doen zij aan dopamine-detoxen. Laat ik de uitleg van psycholoog Thijs Launspach, die deze kwestie via een krantenartikel onder mijn aandacht bracht, herhalen. Dopamine, een signaalstofje tussen hersencellen, is verantwoordelijk voor motivatie. Krijg je een like op een bericht, een compliment omdat je lekker hebt gekookt of heb je net lekker gesekst, dan krijg je een dopamineshot op de koop toe. Niet erg toch? Wel! Wie eenmaal zo'n motivatieshot ervaren heeft wil steeds meer. Het wordt een verslaving waardoor we steeds meer berichtjes plaatsen, constant met de pollepel zwaaien en seksen tot we erbij neervallen. Dat laatste past overigens prima in de summer of love die volgens weer andere deskundigen, voor de deur staat.

Enfin, een dopamine-detox betekent dat je 24 uur gaat navelstaren. Je computer, telefoon en tv moeten uit. En uit blijven. Je mag niet eten (dus ook geen chocolade), niet lezen, geen muziek luisteren en geen seks. Voor de echte diehards: niet praten en geen oogcontact. Nu is stilte geen probleem voor mij. Zwijgen en oogcontact vermijden ook niet, maar de rest ... ik geef het al op voor ik eraan begonnen ben. Er is een beroepsgroep die ik deze detox wel van harte aanbeveel. De mannen en vrouwen in politiek Den Haag. Wat zou het heerlijk zijn als zij na 24 uur zelfreflectie eindelijk doen wat ze moeten doen: niet jij-bakken maar een regering vormen!

© Sophie Dijkgraaff

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.