Zo, hoe beviel je eerste mondkaploze week? Lekker hè. Eerlijk gezegd, ik wacht nog even met dat onding afzetten. De tweede prik is nog niet gezet en vlak voor de eindstreep omvallen lijkt me geen goed idee. Ja, ik weet het, experts zeggen: 'Mondkapjes hebben geen nut', maar daarnaast zijn er specialisten die het tegenovergestelde vertellen. Ik hou het maar op: baat het niet dan schaadt het niet.

Nu corona langzaam naar de achtergrond verdwijnt is het tijd om de balans op te maken. Wat ging goed, wat kon beter? Aanvoerder van de terugkijklijst is omroepbaas Gerard Timmer. In een interview met hem las ik dat hij zich had gestoord aan het meningencircus dat het afgelopen jaar elke dag via de media tot ons kwam. Ik ook. Ik vond het echt hinderlijk dat in alle praatprogramma's Jan en alleman duiding kwamen geven bij het coronabeleid. Vaak BN'ers die er de ballen verstand van hebben, maar zo toch onze denkwijze kunnen beïnvloeden. Neem de club van #ikdoenietmee. Goed, achteraf hebben ze hun hashtag in de prullenbak gegooid, maar hoeveel Nederlanders hebben na deze actie bewust gekozen zich écht niet te laten vaccineren?
Misschien iets voor het terugkijkmomentje van de Tweede Kamer?
Trouwens, even een zijsprong, wat ik wel grappig vond tijdens de interviews en persmomenten rondom corona: het taalgebruik. Spontaan werden er naast alle nieuwe coronawoorden evenzoveel nieuwe gezegdes de wereld ingeslingerd en door luisteraars opgepikt. Neem de peilstok. Nadat minister de Jonge ons beloofde zijn peilstok tweemaal per week in de coronamaatregelen te steken, stikte het in ons land ineens van de papegaaien die met hun peilstok van tv-programma naar tv-programma vlogen.

Enfin, terug naar de irritaties van NOS-directeur Timmer. Ik vraag me af, waarom heeft hij zijn mening niet eerder bij de omroepen geventileerd? Nederland is door alle opvattingen die we hebben gehoord totaal verdeeld over het gevoerde coronabeleid. Ertegen ageren had misschien niet geholpen, maar achteraf klagen zeker niet. Desnoods had de omroepbaas zelf in een tv-programma kunnen optreden om het meningencircus te stoppen. Maar nee, het hele voorval zal vast de geschiedenis ingaan als: leermomentje!

© Sophie Dijkgraaff

 

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.