Wat ben ik blij dat onze overheid waakt over onze gezondheid. Ben je boven de dertig dan mag je gratis meedoen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Boven de vijftig hit je de jackpot en nodigen de waakhonden je ook uit voor het bevolkingsonderzoek borstkanker en darmkanker. En voor dat laatste viel afgelopen week een paarse plastic envelop in mijn brievenbus.

Als je mijn columns vaker leest weet je dat ik een paar vreemde karaktertrekken heb. De volgende, volgens intimi ook vrij eigenaardige, heb ik nog nooit gedeeld. Zo kan ik best aardig koken en nog beter maaltijden naar binnen schransen echter, bij het afruimen van borden waarop etensresten liggen gaat het mis. Mijn maag draait zich om als ik per ongeluk overgebleven voedsel of gebruikt bestek aanraak bij het inruimen van ijzeren Betty. Jakkes!
Hetzelfde effect heeft poep op me. Ik snap dan ook niets van mensen die met zo'n uiterst dun plastic zakje achter hun hond aanrennen om de warme, vers gedraaide drol op te ruimen. Goed, ik had twee poezen, maar dan mik je gewoon de hele inhoud van de kattenbak in een vuilniszak zonder een drol aan te raken. Ook erg, de luier van een baby verschonen. In dat opzicht is het goed dat mijn bloedlijn niet is voortgezet.
Het is verder niet alleen de ontlasting van dieren of andere mensen waar ik niet tegen kan. Ook mijn eigen poep vind ik walgelijk! Zo herinner ik me nog een keer dat ik op een camping op het Grieks eiland Moni, een hurktoilet aantrof. Ik was toen nog jong en lenig wat niet wegnam dat het avondeten toch een uurtje uitgesteld moest worden.

Enfin, nu ligt er dus op mijn wc een paarse envelop waarmee ik aan de slag moet. Dat betekent je poep droog opvangen, de bruine hoop mag absoluut niet in aanraking komen met water of urine, om er daarna met het groene puntje van de testbuis lekker in te prikken. Een paar keer. En flink. De top moet goed bruin worden. Tja, ik doe het wel hoor. Op een tijdstip dat ik direct daarna naar de brievenbus kan hollen, anders moet ik dat ding in mijn ijskast bewaren. Dat gebeurt echt niet!

© Sophie Dijkgraaff

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.