Afgelopen week nam Joost Prinsen afscheid van zijn lezers die elke week trouw zijn rubriek JOOST MAG 'T WETEN in het Algemeen Dagblad lazen. Naar eigen zeggen was hij het zat om de steeds terugkerende vragen over coniferen omzagende, schutting plaatsende en roddelende buren of familieleden te beantwoorden. Als vaste lezer snap ik dat wel. Op zaterdag las ik alleen nog de responsen van Joost vanwege zijn virtuoos taalgebruik.

Direct nadat ik had gelezen over het vertrek van Joost vroeg ik me af, welke kwestie vond ik het wel waard om in zijn geheel te lezen? Wat was voor mij de leukste of gekste brief die Joost in de afgelopen jaren heeft beantwoord? Gelijk moest ik denken aan het schrijven van een hoogbejaard echtpaar, wonende in een villawijk. Deze mensen hadden hun buren aangegeven omdat ze rond de feestdagen een verkoopstalletje op hun eigen garagepad hadden neergezet. Illegaal, want over de verkochte spullen betaalden de verkopers geen btw. Uit onvrede hiermee schakelden de villabewoners handhaving in en ze werden in het gelijk gesteld. Als reactie daarop hingen de btw-ontduikers beha's aan hun badkamerraam, in het blikveld van de klagers. Beha-gate was geboren. De vraag die Joost moest beantwoorden was, wat moesten de villabewoners nu doen? De repliek van Joost weet ik niet precies meer. Het tot de verbeelding sprekende woord: behazwaaiers, heb ik wel onthouden. En dat ik na het stukje gelezen te hebben de pagina glimlachend omsloeg.

Enfin, Joost Prinsen stopt met zijn 'Lieve Mona' rubriek in het AD. Gelukkig krijgen de liefhebbers van zijn werk er wel iets voor terug. Joost start op YouTube een eigen kanaal waarop hij een jaar lang dagelijks een gedicht zal voordragen. Als dat ook maar enigszins lijkt op zijn voordracht van het gedicht 'Ben Ali Libi' geschreven door Willem Wilmink, heeft hij meteen een fan!

© Sophie Dijkgraaff

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.