Op mijn balkon beginnen de witte pluimhortensia’s steeds meer te blozen, alsof ze elkaar stiekem een schunnige mop doorvertellen. De waarheid is minder grappig. De herfst komt eraan. Binnenkort is het over met het genieten van mijn stuk natuur op postzegelformaat.

Regelmatig heb ik tijdens de afgelopen periode gedacht aan alle mensen die niet zo bevoorrecht zijn om een balkon te bezitten. Mensen die vanwege de coronaregels driehoog-achter week na week thuiswerken. Vaak met op de achtergrond een huilend kind die een Zoom vergadering bijna onmogelijk maakt. Tijdens zo’n bijeenkomst is de meest gestelde vraag vast: ‘Wat zeg je?’ Een antwoord volgt pas nadat pappa of mamma de kleine heeft toegesproken. Helpt natuurlijk niets. Probeer een ukkie maar eens uit te leggen dat je wel thuis aan tafel zit, maar niet wilt spelen.

Andere stoorzenders: huisdieren. Al of niet in huis gehaald om het coronaleed te verzachten. Ik zie er wat voorbijkomen. Katten klauwend aan armen – ‘Ah wat lief!’ – of wandelend over het toetsenbord waardoor ik plots tegen een kattenkontje aankijk. Honden die vol genegenheid meekijken in de camera – ‘Wat is-ie schattig!’ – of de oren van het baasje aflebberen. Eerst links, dan rechts of omgekeerd. Stereo heb ik nog niet gezien. Maar wat niet is... Tenslotte is het advies nog altijd om thuis te werken als dat kan.
Tot meest irritante huisvriend heb ik uitgeroepen: de vogel. Of beter, de krijsende vogel. Dat schrille geluid is een ware aanslag op mijn trommelvliezen. En, je snapt het al: ‘Dat doen ze anders nooit!’
Nee, nee.

Enfin, de herfst brengt niet alleen blozende hortensia’s met zich mee. De kinderen zijn weer begonnen op school. Nog even en alle pappa’s en mamma’s mogen van onze demissionaire aanvoerders de keukentafel verlaten om op kantoor achter het bureau te kruipen.
O wat zijn we blij!
Eens kijken of dat na een maandje vroeg opstaan, filerijden en herfstregens trotseren nog zo is. Hoewel, dat laatste had ik weg kunnen laten.
Herfstregens zijn we na deze zomer wel gewend.

© Sophie Dijkgraaff

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.