Ik spring niet gauw voor iemand in de bres. Alleen als een persoon zichzelf echt niet kan verdedigen wil ik weleens bijspringen. In het geval van de man over wie ik het wil hebben kan die het zeker niet zelf; hij is hartstikke dood. Daarom gebruik ik deze column om een klein onrecht recht te zetten.


De laatste weken kijk ik met plezier naar het tv-programma CHANSONS! Als liefhebber van het Franse lied ben ik verrukt dat het gelegenheidsduo Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps deze muziek bij een groot publiek onder de aandacht brengen. Maar zoals Snollebolleke Rob gek is op Jacques Brel en Matthijs op Charles Aznavour, zo ben ik gek van Johnny Hallyday. Daarom deed het me pijn toen Matthijs in het onderwerp: Het grote CHANSONBOEK, opgenomen in de Paris Jazz Corner aan de 5 Rue de Navarre, Hallyday tussen neus en lippen wegcijferde met de zin: 'Nou ja, hmm, nou ja oké, hij hoort er ook een beetje bij.' Toen bedacht ik me even, heeft Matthijs zich niet verdiept in het oeuvre van de rockpopster? Of mogen we alleen de muzieksmaak van Matthijs aanhoren? Reageerde hij daarom zo lauw op de enthousiaste aankondiging die zijn reiscompaan deed toen hij het succesnummer Que je t'aime uit 1969 van de zanger opzette?
Zeg Matthijs, weet je wel dat Hallyday in 2006, op 63-jarige leeftijd, met zijn Flashback Tour 112 uitverkochte concerten in muziekhallen en voetbalstadions had? Niet alleen in la douce France, ook in België, Zwitserland en Monaco? Dat hij in totaal meer dan 100 miljoen platen verkocht en werd onderscheiden met diamant, 22 maal met platina en 40 keer met goud? Dat hij na zijn overlijden, net als jouw geliefde Aznavour, een staatsbegrafenis kreeg? Nee, dat wil niet zeggen dat je zijn muziek mooi moet vinden, echter iets meer respect voor zijn prestaties is toch niet teveel gevraagd?

Enfin, gelukkig was Dave (Dansez maintenant) wijzer. Tijdens het liedjes programma vertelde deze chansonnier: 'Er waren twee sterren, helaas allebei dood: Charles Aznavour en Johnny Hallyday. Daarna komen de super vedette en vedette.' Charles en Johnny, bij leven vrienden die regelmatig samen optraden. Volgens mij hoort Hallyday er toch echt bij.

© Sophie Dijkgraaff

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.