Tijdens mijn depri periode, nu alweer een paar jaar geleden, heb ik geleerd dat het goed is een rolmodel te zoeken naar wie je kunt opkijken. Nu ben ik op dit moment niet depri, maar de voorjaarsblues ligt wel op de loer. Hoog tijd om in te grijpen en het rolmodel dat me het afgelopen jaar vergezelde in te ruilen voor een nieuw exemplaar. Maar wie? Het liefst heb ik een persoon die 'selfmade' is. Iemand die met zijn poten in de klei heeft gestaan voordat het succes kwam.Afgelopen week heb ik over deze vraag nagedacht. Op tv kwam een BN'er voorbij die een interessant leven leidt. Naam? Oké, Ilja Gort. 't Is toch knap wat snorremans voor elkaar heeft gekregen. Chateau La Tulipe in Frankrijk kopen en zonder enige ervaring 'slurp' wijn gaan produceren die met grote hoeveelheden over de toonbank gingen. Intussen is zoon Gort ook in de wijnhandel gestapt waardoor de naam van het chateau is omgedoopt tot Gort & Gort en de slurpwijnen door de wijnen van eigen wijnstokken, liefdevol 'liefdeswijnen' genoemd, vervangen zijn. Ik kan wel zeggen dat Ilja één van die mensen is die nooit opgeven.

Een andere kandidaat: Joop van de Ende. Net tachtig geworden en nog steeds 'going strong'. Ook zijn leven is niet makkelijk geweest. In een interview dat ik onlangs las vertelde hij over hoe hij als dyslectische jongen opgroeide in 'nette armoede'. Nu terugkijkend op zijn leven kan ik rustig vaststellen dat deze mediamagnaat door volharding een pover bestaan is ontgroeid. Natuurlijk passen er in het rijtje personen met doorzettingsvermogen ook: Sylvia Toth, André van Duin, Inge van Kemenade, Hennie van der Most ... O, waar is die eigenlijk gebleven? Je weet wel, zakenman Henny van der Most had een tv-programma waarin hij ondernemers te hulp schoot voordat ze kopje-onder gingen. Goh, dat moet ik toch eens uitzoeken.

Zo schrijvende bedenk ik me dat ik toch beter een vrouw als rolmodel kan nemen. Een schrijvende vrouw. Popt spontaan Heleen van Royen in mijn gedachten op. Een vrouw met het hart op de juiste plaats. Daarnaast toont ze als auteur lef door geen blad voor de mond te nemen. Overigens ik heb gesmuld van de columns die ze schreef in de zaterdagbijlage van het AD, Mezza. Heb jij die ook gelezen? Enfin, Heleen lijkt mij een prima rolmodel om me voorlopig aan op te trekken. Maar lieve mensen verwacht niet dat ik ook met mijn tampon ga slingeren. Sommige dingen hou ik echt privé!

© Sophie Dijkgraaff

 

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.