Ik moest even googelen naar de juiste betekenis van Pasen want eerlijk gezegd, ook al ben ik Christelijk opgevoed, ik hussel de betekenis van de feestdagen nog weleens door elkaar. En zeg nu zelf, het Christelijk paasfeest rondom de herrijzenis van Jezus, is gereduceerd tot de feestelijk begroeting van het voorjaar waarbij kilo's chocolade paaseieren en paashazen, paasstollen en door kinderhandjes beschilderde eieren worden verorberd. Alleen het huis versieren met paastakken is een eeuwenoude traditie die voortduurt.

Over die beschilderde eieren gesproken, heb jij dat ook gedaan als kleuter op de basisschool? In mijn groep kregen de kinderen voor de schilderspret altijd een schortje voor. Niet dat het uitmaakte, aan het eind van het knutseluur zaten onze kleren alsnog onder de verf. Beter hadden ze ons, net als Picasso deed, in een onderbroek aan het fröbelen kunnen zetten. Enfin, ook toen ik groter werd was het paaseieren versieren een jaarlijks ritueel. Afgelopen week moest ik denken aan een keer dat we met ons gezin Pasen vierden bij mijn pake (opa). Natuurlijk moesten ook daar de eieren voor het ontbijt gekleurd worden. Pake had speciaal voor de gelegenheid waterverf gekocht.

Ik zie ons nog zitten aan de keukentafel op het moment suprême: pake, mijn ouders, broer, zus en ik. Bijna tegelijk tikten we op ons eitje waarna we begonnen te frunniken aan de eierschaal. Opkijkend ving ik de rondgaande blik van mijn moeder op. Haar ogen bleven rusten op mijn vader die bedenkelijk zijn wenkbrauwen fronsten. Terugkijkend naar mijn ei zag ik waarom. Alle eieren kwamen, door te lang koken, niet wit maar groenblauw uit hun schaal. Je snapt, we hebben er smakelijk om gelachen. Tot het moment dat we doodongelukkig de eieren met lange tanden moesten wegwerken want tja, pake had de oorlog meegemaakt... Sinds die tijd heb ik geen geschilderd ei meer gegeten. Doe mij maar chocoladepaaseitjes!

© Sophie Dijkgraaff

 

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.