Toen ik mijn vriend net kende, ruilde hij mijn roepnaam direct in voor de troetelnaam: schat. 'Geef mij het zoutvaatje even aan schat.' Het verkleinwoord van schat gooide hij erin als hij mij bijvoorbeeld wilde troosten. 'Ach, schatje.' Klinkt lief toch? Dat dacht ik ook. Tot ik hoorde dat hij zo'n beetje elke vrouw in zijn leven schat(je) noemde. Direct beval ik hem een andere koosnaam te verzinnen. Ik wil me natuurlijk wel bijzonder voelen.

Helaas heeft mijn vriend op het vlak van troetelnamen verzinnen weinig fantasie. Na schat werd ik gewoon: Soof. Ach, het kan erger. Laatst las ik een stuk van een trouwambtenaar die aan tafel zat met een stel dertigers die gingen trouwen. Vooraf moesten er nog wat grappige feitjes worden gedeeld die in de trouwspeech verwerkt konden worden. Je begrijpt, ook de vleinamen kwamen aan bod. De toekomstige bruid antwoordde daarnaar gevraagd dat ze haar aanstaande man 'moppie' noemde. Vreselijk en niet bijster origineel. Dat was de man in kwestie wel. Hij noemde zijn aanstaande vrouw 'mijn MILF'. De betekenis? Een Mom I’d Like to Fuck. Tja, wat ik schreef, origineel. Maar o wee, als mijn vriend me zo zou noemen...

Enfin, vleinamen. Ze zijn er te kust en te keur: naast moppie en MILF heb je nog honneponnie, hangbuikzwijntje, bonbonneke, snoezepoesje, tijgertje, frummeltje, drollepolletje, beer, billetje, tarzan, knuffeltje, poep, enzovoort. Pas met de laatste koosnaam wel op. In Vlaanderen betekent poepen vrijen. Dat je het weet.

De mooiste koosnaam die ik in mijn leven toebedeeld kreeg, werd bedacht door een andere belangrijke man in mijn leven: mijn vader. Mijn pa verbasterde mijn voornaam niet naar Sophietje of Soof, maar husselde de letters door elkaar, haalde er een paar vanaf en voegde er nieuwe letters aan toe. Sophie gebruikte hij alleen als hij boos of teleurgesteld in mij was. Voor de rest van de tijd gebruikte hij mijn troetelnaam. Nog dagelijks mis ik zijn stem en die speciale koosnaam.

© Sophie Dijkgraaff

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.