In de supermarkt belandde ik afgelopen week in een scenario dat ik nooit had kunnen bedenken. Dat kwam zo. 's Avond zou Nina, mijn vriendin, komen eten. Een jarenlange traditie, op dinsdagavond houden we vrouwenavond. De ene week kookt zij, de andere week ik. Enfin, omdat het mijn beurt was liep ik 's morgens naar de supermarkt in mijn buurt. Op mijn lijstje stonden: groenten, gehakt en ijs.

Eenmaal in de winkel viel mijn oog op een schap vol prachtige aardbeien. Als ik nu eens vanille-ijs meeneem en daar aardbeien bij doe, dacht ik, dan hebben we een heerlijk toetje. Omdat er bij het schap nergens stond wat de zomerkoninkjes kostten, liep ik met een bak richting een supermarktmedewerker die net het schap met komkommers aan het vullen was.

'Goedemiddag, wat kosten de aardbeien?'
'Geen idee, even kijken.' Samen liepen we terug naar het schap waar de medewerker bevestigde wat ik al wist: 'Er staat geen prijs bij.' Zonder verder van gedachten te wisselen nam ik aan dat hij nu de hulp van een collega zou inroepen om de door mij gestelde vraag alsnog van een antwoord te voorzien. Dat gebeurde niet. Een paar seconden stonden we woordeloos tegenover elkaar, tot het zwijgen door de medewerker werd doorbroken.
'Als u op de weegschaal groenten per stuk aanslaat, kunt u één aardbei wegen.'
Die suggestie moest ik even verwerken. Het duurde de man te lang, geïrriteerd herhaalde hij zijn briljante idee: 'U kunt toch één aardbei afwegen?'
'Op de weegschaal staan helemaal geen aardbeien. Niet bij de groenten en ook niet bij het fruit. Aardbeien gaan altijd per doos.'
'O'.
'Maar stel, ze stonden er wel op, moet ik dan alle aardbeien uit het bankje één voor één afwegen? Ze zijn toch niet identiek. Of moet ik één aardbei afwegen en dan tellen hoeveel er in een bakje zitten?' Aan het gezicht van de medewerker las ik af dat hij het idee bij nader inzien ook een beetje mal vond.
'Ik denk dat ze rond de vier euro kosten', kapte hij het gesprek af waarna hij terugliep naar zijn komkommers, die ik gelukkig niet nodig had want ook daar ontbrak een prijskaartje.

's Avonds hebben Nina en ik heerlijk gegeten. Als toetje hadden we yoghurtijs met kersen. Bijna net zo lekker als vanille-ijs met verse aardbeien!

© Sophie Dijkgraaff

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.