Verscholen in de uitgestrekte bossen van de Ardennen ligt een dromerig stadje dat wacht tot de toerist het wakker schudt. Het plaatsje heeft de naar avonturen zoekende mens veel te bieden, maar de bezoekersaantallen blijven door de jaren heen bescheiden. De gemeente treft geen blaam, zij doet er alles aan om de vakantieganger te lokken.

Zo is het verwaarloosde voetbalveldje van de lokale jeugd omgetoverd tot een rosarium waar de rozenliefhebber zijn hart kan ophalen. Een middeleeuwse basiliek met klooster, op het centrale plein, biedt een fraai decor voor de nieuwe terrassen die klaarstaan om vakantiegangers te ontvangen. De zomerse sfeer wordt versterkt door bloembakken vol geraniums. Even verderop staat de oudste romaanse kerk van de streek: Saint Gilles. Tijdens de vakantieperiode worden hier klassieke concerten uitgevoerd.
Ook de middenstand heeft plaatsgemaakt voor de toekomst. In de nabij gelegen boucherie, die al eeuwen van generatie op generatie overging, is een moderne pizzeria gevestigd. De fromagerie, in bedrijf sinds 1881, is ingeruild voor een shoarma-grillroom. Het tijdperk van de kleine winkels met hun gezellige etalages vol lokale koopwaar, lijkt jammer genoeg voorbij. De bewoners doen nu boodschappen bij de Aldi of Lidl.
Ik bekeek de veranderingen zittend voor Hôtel de l'Abbaye. Op deze plek schreef schrijver Ernest Hemingway zijn oorlogsverhalen. Sinds enige tijd staat het pand A Vendre. Het bijbehorende terras is in gebruik genomen door een aangrenzend nieuw trendy restaurant met spécialités du terroir. Even droomde ik het hôtel te kopen voor het in handen zou vallen van uitbaters die dit stukje geschiedenis mogelijkerwijs omtoveren tot hippe B&B. Natuurlijk hield ik mezelf voor de gek, het benodigde kapitaal voor de aankoop en het opknappen zou ik nooit kunnen opbrengen.

Niet veel later schudde ik de dagdroom van me af. Klaar om verder te gaan. Mocht je je intussen afvragen, over welke stadje heb je het? De naam daarvan ga ik niet prijsgeven. De gemeente mag dan gaan voor massatoerisme, ik vind het prima zoals het nu is!

© Sophie Dijkgraaff

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.