Net nadat wij elkaar een gelukkig nieuwjaar hebben gewenst, begint het bij mij altijd te kriebelen. Dan al denk ik een paar maanden ongeduldig vooruit, naar de periode dat de winter het stokje zal overdragen aan de lente: een nieuw balkontuinjaar is in aantocht!

Deze vrolijke gedachte zorgt ervoor dat ik in die periode vrijwel dagelijks een rondje balkon maak om te zien welke planten de winter overleefd hebben. Omdat de planten allemaal in een pot staan zijn ze vorstgevoeliger. Verlangend naar het uitbottend gewas maak ik een lijstje met planten die de overleden exemplaren kunnen vervangen. Afgelopen voorjaar bedacht ik dat de dode heideplanten die samen met een blauwe regen, violette sering, witte vlinderstruik en rambler roos in een grote houten bak stonden, vervangen konden worden door witte pluimhortensia's. In mijn fantasie zag ik een geweldige bloemenpracht. Af en toe kwam er een vlinder voorbij om het droombeeld compleet te maken. Dus je snapt, zodra de kwekers buitenplanten in de verkoop brachten, liet een bezoek van mij niet lang op zich wachten. Natuurlijk kwam ik niet alleen met de twee gewilde planten naar buiten. Een plantenkas is voor mij als een snoepwinkel. Meteen pikte ik een blauwe schurftkruid of beter duifkruid (van de naam: schurftkruid krijg ik altijd jeuk), blauwe salie en witte herfstanemoon mee. Er zou vast nog wel ergens een gaatje vallen.

Intussen hebben de eerste zomerbloeiers zoals de lavendel de snoeischaar al gevoeld. En de nieuwe aankoop? Wat zal ik zeggen. Het duifkruid, de anemoon en salie doen het goed. Maar de hortensia's... Die hebben zich niets aangetrokken van mijn wensdroom. Ondanks het vertroetelen hebben de ondankbare planten geen pluim gegeven. Ach, ik troost me maar met de gedachte dat op de kalender september nadert, waarna oktober, november en december zullen volgen. En direct nadat 2022 is uitgezwaaid begin ik opnieuw met het wachten tot de planten uitlopen. Maak ik opnieuw een verlanglijstje met begeerde planten. En wie weet heb ik dan volgende zomer wel mijn droombalkon! Wat zeg je? Een beetje vroeg om daar nu al over na te denken? Welnee, tuinieren is vooruitzien!

©Sophie Dijkgraaff

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.