Afgelopen week was in het nieuws dat de benzinevoorraden in Frankrijk opraken. Door staking bij de olieraffinaderijen en brandstofdepots van TotalEnergies en Esso-ExxonMobile hebben veel tankstations in la douce France onvoldoende voorraad brandstof. Onbewust sloeg ik de beelden van boze mannen op om ze 's nachts te mixen met beelden uit mijn jeugd.

Een activiteit die in mijn kindertijd hip was: rolschaatsen. Zie jij nu van die kekke skates voor je? In van die fluorescerende kleuren? Zo zagen die van mij er echt niet uit. Mijn rolschaatsen bestonden uit twee op maat te schuiven ijzertjes waaronder vier rode wieltjes met zwarte banden. Het geheel werd om de neus van de schoen geschoven en om de enkel ging een lederen riempje.

Trouwens, rolschaatsen werd in 1973 een ware hype. De autoloze zondag had door de oliecrisis zijn intrede gedaan, wat zorgde voor een stoet vrolijke kinderen rolschaatsend over de snelweg. Heen en weer, als schoonrijders zwierend over het asfalt. Op die foto's zul je mij niet vinden. Om de een of andere reden bleef en blijf ik op rolschaatsen niet rechtop staan. Welnee, ik schommel alle kanten op tot mijn neus de aarde ontmoet. Hoeveel meters pleister mijn moeder heeft vastgeplakt op mijn kapotte knieën? Hansaplast draait er nog op.

Terug naar de beeldenmix die 's nachts mijn zoete dromen verstoorde. Wat ik beleefde? Vanuit het Torentje vertelde onze minister-president dat ons land zich solidair verklaarde met de Franse stakers. Met de bekende grote lach beval hij ons om voorlopig op rolschaatsen naar het werk te gaan. Maar zoals ik al schreef, ik kom niet vooruit op die dingen. Daar wilden de boze Fransozen niets van weten. Met opgeheven vuist spoorden zij mij keer op keer aan op te staan en door te rollen. Badend in het zweet werd ik wakker. Opnieuw stelde ik vast, die hersenen van mij werken echt niet normaal!

©Sophie Dijkgraaff

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.