Geniet jij ook zo van die zoete kerstcommercials op tv? Wat hebben de grootgrutters weer hun best gedaan om ons het magische kerstgevoel te verkopen. Lidl laat een homoseksuele man vrede sluiten met zijn ouders, ALDI roept het familiegevoel op door een foto van een dood en toekomstig familielid in beeld te brengen, Albert Heijn neemt ons mee in de droomwereld van het dochtertje van het AH-gezin en de Jumbo-familie nuttigt om nostalgische redenen buiten naast een sneeuwpop het toetje. Echt, de Bona reclame uit 1970 is er niets bij. Weet je nog? Rij maar mee in de arrenslee door de sneeuw, wij nemen Bona mee!

Hoe graag ik het ook zou willen, kerst verloopt zelden sprookjesachtig. Kerst is stress. Vooral het kerstdiner levert een hoop gedoe op. Blijkbaar ben ik niet de enige die dat zo ervaart. Afgelopen week luisterde ik in het ziekenhuis naar een gesprek tussen twee mensen. Nou ja zij sprak, hij volstond met op gezette tijden een: 'mmm', over zijn lippen te laten rollen. Mijn oren stonden gespitst toen de kokkin des huizes een monoloog startte over het uitgebreide menu. 'We doen vooraf paté met toast, daarna pompoensoep. Voor het hoofdgerecht maak ik sperziebonen, rode kool, sla met ei en tomaten, rijst, kruimige aardappelen, gehakt en zalm. Het toetje heb ik besteld, een ijstaart. Dat vind jij lekker toch?' Zonder adempauze sprong de keukenprinses over naar het volgende vraagstuk: de volgorde van klaarmaken. 'De paté met toast is geen probleem, die eten we koud. De pompoenensoep maak ik een dag eerder. Op de avond zelf kan ik die opwarmen terwijl de groentes koken. De gehaktballen en de zalm moeten als laatste op het vuur. Of zal ik de ballen ook eerder klaarmaken en met de soep opwarmen? Wat een gepuzzel toch elk jaar weer! Voor de zoveelste keer was er een: 'mmm' te horen.

Terwijl ik in gedachten de vrouw zwetend in de pannen zag roeren, kreeg Jaap een nieuwe vraag op zich afgevuurd: 'Wat denk jij, moeten we die grijze borden nemen of de vierkante. De vierkante zijn wel mooier, chiquer. Of zal ik die gebruiken voor het ontbijt? Jeetje Jaap, wat zit je nou te rommelen met je jas? Heb je het gehoord van de borden. Wat vind jij?' En toen kreeg Jaap, zoals het hoort in kerstverhalen, plots hulp van een reddende engel die zijn achternaam riep. Ik kan alleen maar hopen dat het hartfilmpje dat deze dokter gemaakt heeft goed was en Jaap afstevent op een kerst die alle kerstcommercials doet verbleken.

© Sophie Dijkgraaff

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.